”Inget behov av att höja skatten”

Publicerad 2011-03-26

Juholt försiktig i sakfrågor i sitt linjetal på s-kongressen

Håkan Juholt gav inga klara besked i sakfrågor i sitt linjetal.

På presskonferensen efteråt lovade han däremot att han inte vill höja skatten.

– Jag ser inget som helst behov av att höja skatterna, däremot finns ett behov av att justera dem, sade Juholt.

Håkan Juholt och nyvalda partisekreteraren Carin Jämtin gav få raka svar på frågor om Socialdemokraternas politik i framtiden. De lovade dock att det inte blir något generellt ökat skattetryck i Sverige.

”Se över a-kassan”

– Vi har en tabell med skatter som är oerhört lång. Vi måste se över dessa så att de syftar till att göra Sverige starkt, sade Juholt.

De sade också att de vill se över hela sjukförsäkringssystemet och a-kassan.

– Regeringen har med nästan kirurgisk precision slagit sönder vår sjukförsäkring. Det här är självklart ett helt nytt Sverige. Vi kommer att presentera ett nytt omfattande program om hur sjukförsäkringen och a-kassan ska förändras, sade Juholt utan att avslöja när planen läggs fram.

När det gäller föräldraförsäkringen lämnade Juholt över ordet till Carin Jämtin. Hon sade att partiet ska behålla den linje man tidigare haft, det vill säga att fem månader av ledigheten är reserverat för respektive förälder, och att tre månader kan disponeras valfritt.

”Fasa ut kärnkraften”

Mona Sahlin var tydlig i sitt avskedstal med att hon vill avveckla kärnkraften. Juholt sade att han och Mona ”har samma syn” i frågan.

– Energipolitiken idag bygger på två röster i riksdagen. Det håller inte. Kärnkraften är ändlig. Den måste fasas ut, sade Juholt.

Det är ännu inte klart vem som blir partiets nye ekonomiske talesperson efter Thomas Östros. Håkan Juholt ville inte svara på om Mikael Damberg tar över jobbet, men antydde att han kommer att få en viktig roll i den nya partiledningen.

– Jag har svårt att inte se honom på någon tung post, sade Juholt.