Nyheter

"Risk att Libyen delas"

Av: 

Evalisa Wallin

NYHETER

Libyens opposition går snabbt framåt. Stridsmoralen hos Gaddafis styrkor mattas av. Och om konflikten fortsätter kan landet komma att delas.

– Det går för fort rent militärt. Jag tror att det finns en grupp som vill att man ska ta det lite lugnare. Samtidigt trycker omvärlden på. Utan alliansens bombningar skulle inte oppositionen kunna flytta fram sina positioner, säger Alexander Atarodi, Mellanösternexpert.

Stefan Ring, militärstrategisk expert på Försvarshögskolan, menar att oppositionen snarare återvänder till städer än intar. Att Gaddafis styrkor börjar tappa modet.

– Det som förvånar mig är att Gaddafis militärapparat fört vanlig krigföring. Det har öppnat för flyganfall. Det kan vara väldigt demoraliserande när man inte kan göra något åt dem, säger Ring.

”Mycket psykologi”

Båda har svårt att spå ett slut på stridigheterna i Libyen. Och Alexander Atarodi medger att han underskattade de klaner som står Gaddafi nära.

– Jag tror att frammarschen kommer att ta stopp snart. Oppositionen är otroligt otränad och oorganiserad. Man ser en del unga människor som springer runt med lätta vapen. Det krävs mer än så för att gå hela vägen till Tripoli, säger Atarodi.

– Det är så mycket psykologi med i det som händer nu och det gör det väldigt svårt att säga något. Här är det inte den militära styrkan som kommer att vara avgörande utan det är stridsmoralen, säger Stefan Ring.

Natos agerande avgörande

Nato har ställt in sig på att flygförbudszonen i Libyen ska gälla tre månader men att tiden kan kortas eller förlängas efter behovs. Vad som hände under de intensiva förhandlingarna innan Nato bestämde sig för att ta över ansvaret kommer att visa sig närmaste dagarna.

– Börjar de anfalla mindre och övervaka mer så är det ett tecken på en politisk kompromiss. Slutar man anfalla kommer stridsmoralen att stiga hos Gaddafis styrkor, säger Ring.

Alexander Atarodi tror att situationen kommer att ta längre tid att lösa än tre månader.

– Men vi kommer till en situation där den politiska dialogen måste ta över. Sedan är Libyen ett väldigt löst samhälle med flera klaner så risken för delning finns. Vi ska inte överdriva risken men den finns där, säger Atarodi.

ANNONS

Munskydd, Covidtester och mycket mer till bra priser – och SNABB leverans hem till dörren!

Extern länk från Meds

Köp nu

Publisert: