Nyheter

Björklund skyller (S) för ”halvmesyr” i frågan om Jas till Libyen

Av: 

Erik Olsson

NYHETER

Men Urban Ahlin (S) slår tillbaka: "Den svenska insatsen är inte meningslös"

De svenska Jas-planen får inte angripa markmål i Libyen - bara patrullera luftrummet.

"Halvmesyr" menar Jan Björklund (Fp) och skyller på Socialdemokraterna.

Men Urban Ahlin (S) slår tillbaka.

– Den svenska insatsen är ingalunda riskfri eller meningslös, säger han.

Formellt avgörs inte frågan förrän på fredag då riksdagen röstar men i praktiken är saken redan uppgjord mellan partierna. De flesta parter har varit måna om att få till en bred uppgörelse. Det man kommit överens om nu är att Sverige skickar åtta Jas-plan till Libyen men dessa får inte attackera markmål utan enbart bevaka flygförbudszonen.

Attacker mot markmål splittrar partierna

Frågan om attacker mot markmål är det som splittrat partierna och Socialdemokraterna är ett av de partier som motsätter sig mandat för en utökad insats. Det fick en irriterad Jan Björklund att i dag kritisera partiet.

  - Jag beklagar att Socialdemokraterna blockerat ett beslut om att planen också skulle kunna användas för att skydda civila på marken. Att bara bevaka flygförbudszonen blir lite av en halvmesyr. Det finns inte så många libyska stridsplan kvar, säger folkpartiledaren till TT.

Han menar att Socialdemokraterna - som tidigt kritiserade regeringen för passivitet när det gällde att erbjuda svenskt bistånd till den Nato-ledda insatsen i Libyen - hycklar.

 - De var tidigt ute och hade hög svansföring och kritiserade regeringen för att inte agera, men nu när det gäller, då vågar de inte. Om alla resonerat som de svenska socialdemokraterna hade den libyska oppositionen i praktiken varit utplånad, säger Björklund till TT.

"Försöker vinna inrikespolitiska poäng"

Men Urban Ahlin slår tillbaks och anklagar Jan Björklund för att underminera uppgörelsen.

– Det är viktigt att våra svenska soldater ska känna att det finns ett starkt och brett stöd i Sveriges parlament för den insats de ska utföra. Jag tycker det är dåligt av Jan Björklund att försöka vinna inrikespolitiska poäng på detta, säger han.

Urban Ahlin försvarar partiets hållning med att det finns stora svårigheter när det gäller att attackera mål på marken, framförallt ökar risken för civila dödsoffer.

– Gaddafi är kapabel att göra vad som helst för att vända den internationella opinionen. Vi har fått rapporter om att han använder barnsoldater och civila mänskliga sköldar. Vi vill inte ta ansvar för att svenska soldater ska utföra attacker där civila kan skadas eller dö.

Viktigt att internationalisera insatsen

Men i insatsen ser ju ut så att man angriper markmål, bör man inte delta fullt ut då eller inte alls?

– Nej, där har du fel. Det är tre delar i operationen. Upprätthålla flygförbudszonen, vapenembargot och att skydda civila. Vi är beredda att stödja den första och därmed internationalisera insatsen och visa att det inte bara är Nato-länder som står bakom den.

Urban Ahlin hänvisar också till den politiska motståndarsidan och försvarsminister Sten Tolgfors (M) som uppger att det finns helikoptrar och annat flygvapen kvar att bekämpa i Libyen.

– Den insats som svenska soldater nu ska utföra varken är riskfri eller meningslös. Jag tycker inte att Sverige ska delta på samma sätt som Frankrike och Storbritannien gör bara för att Jan Björklund vill det.

ANNONS

Jämför el och sänk din elkostnad på några få minuter via Compricer nu!

Extern länk från Compricer

Jämför här!

Publisert: