Facebook glömmer aldrig vem du puffat

1 av 3 | Foto: PUFF! Facebook sparar alla personer du ”puffat” och som ”puffat” dig – ner til leskundnivå.
NYHETER

De flesta förstår att Facebook vet mycket om oss medlemmar.

Men kanske inte att informationen kan kräva 880 sidor.

Och att företaget minns allt man skrivit, alla man puffat och allt man gillat.

Medlemmar i en österrikisk grupp som kallar sig själv Europe v. Facebook begärde ut all informationom sig själva som Facebook hade, skriver amerikanska affärstidningen Forbes.

En kvinna med initialerna L.B. blev medlem 2007.

Hennes aktiviteter har registrerats av företaget och informationen finns i en rapport på 880 sidor – som visar att Facebook inte lider av demens.
 

Minns alla puffningar

Hon har "puffats" över 50 gånger mellan 2008 och 2011.

En vän med initialerna K.D. pokade henne ofta 2008, men just nu blir hon oftast puffad på av en annan, T.V.
 

Minns alla datorer

Rapporten innehåller en lista över alla datorer L.B. använt att logga in på Facebook på, hur ofta hon loggat in från varje dator samt en lista över alla vänner som loggat in från samma dator. Facebook lämnar nämligen cookies efter sig, små datafiler som sparas i användarnas datorer och skickar tillbaka information till sajten, och som tillåter Facebook att spåra vad man gör även efter att man loggat ut.

Med tanke på de hundratals miljoner användare som företaget har, blir den globala kontrollen enorm.

– Facebook håller i stort sett på att indexera alla datorer i hela världen, säger Max Schrems på Europe v. Facebook, till Forbes.
 

Minns alla fester, utställningar och möten

L.B. har tackat ja till 29 "events" sedan 2009. Hon har tackat nej till nio inbjudningar sedan 2010, och struntat i att svara på 75 inbjudningar sedan 2007.

Vem som bjudit in, platserna för tillställningarna och dess namn sparas i gott minne.
 

Minns alla vänner som dumpats

L.B. har tagit bort ett dussintal av sina vänner genom åren. I rapporten finns också en lista över vänförfrågningar som L.B. sagt nej till.

Som Aftonbladet tidigare berättat innebär nya upplägget på Facebook, "timeline", att det blir något lättare för även andra användare att se i historiken när vänner tagits bort.
 

Minns meddelanden och chattar

Även meddelanden som användarna raderat, finns med i informationen som Facebook har, enligt den Facebookkritiska gruppen.