Läkarna får skarp kritik

Aftonbladets avslöjande blir riksdagsfråga

”JAG SKA TA UPP DET”  Efter Aftonbladets avslöjande om de dubbelspelande läkarna reagerar nu Kenneth Johansson (C), socialutskottets ordförande. ”Jag ska ta upp det i ett möte med statssekreteraren på socialdepartementet”, säger han.
”JAG SKA TA UPP DET” Efter Aftonbladets avslöjande om de dubbelspelande läkarna reagerar nu Kenneth Johansson (C), socialutskottets ordförande. ”Jag ska ta upp det i ett möte med statssekreteraren på socialdepartementet”, säger han.

Läkarna godkände pillren som de själva varit med och lanserat­.

Efter Aftonbladets avslöjande tas nu frågan upp i både riksdag och regering.

I går avslöjade Aftonbladet – genom vår pågående livegranskning­ ”Piller, pengar, psykvård” – samarbeten mellan Läkemedelsverkets adhd-experter och stora läkemedelsbolag.

De två landstingsläkarna Björn Kadesjö och Gunilla Thernlund var i praktiken med och lanserade adhd-läkemedlet Strattera i Sverige. Sedan blev de experter på Läkemedelsverket och tog beslut­ om att Strattera skulle rekommenderas­ i Sverige.

”Måste vara tydligt”

Aftonbladet kunde också avslöja att professor Johan Franck på Karolinska Institutet fick expertuppdrag­ av Läkemedelsverket trots att han inte redovisat åtta olika samarbeten med läkemedelsbolag­.

Kenneth Johansson (C), social­utskottets ordförande, är kritisk.

– Man ska vara väldigt försiktig innan man sätter sig på flera stolar­. Det måste vara en oerhört tydligt att det är självständiga prövningar som ska göras av Läkemedelsverket­.

Snålas med utbildningar

Nu tänker han agera:

– Jag ska ta upp detta i social­utskottet i veckan och även ta upp det i ett möte med stats­sekreteraren på socialdepartementet.

Flera av experterna framhåller att det från landstingen och regionernas­ sida snålas med forskning och utbildningar.

Och att de därför låter sig sponsras av läkemedelsbolagen.

Läkarnas dubbelspelLäkarnas dubbelspelPiller Pengar PsykvårdLandstingslistan: Så vanlig är adhd-diagnos där du bor | Piller Pengar Psykvård
Publisert: