Katten, vilka husdjur

Av: Mikael Löfström

Publicerad:
Uppdaterad:

Övergavs av mamma – får bo hos Henrikssons

1 av 5 | Foto: Foto: FRANK ASCHBERG
SYSKONKÄRLEK Tigerungarna övergavs av sin mamma som inte klarade av att dia dem. Nu får de växa till sig hemma hos familjen Henriksson som äger djurparken i Junsele.

Mamma Shira stötte bort dem.

Då fick de nyfödda tigerungarna ett nytt hem – hos Henrikssons.

– Hade vi inte tagit hand om dem hade de förmodligen inte klarat sig, säger pappa Ulf – tigerfarsa sedan tre veckor.

Nyvakna kikar de två tigerungarna fram under träfåtöljen i deras eget lilla sovrum.

Det går en stund, men till slut vinner den instinktiva nyfikenheten över rädslan. Småfräsande och något stapplande tassar de fram från sitt gömställe för att bekanta sig med en märklig manick som envist smattrar i deras riktning – fotografens kamera.

Snart rullar de randiga kissarna runt på mattan medan Jennifer Henriksson, 14 år, hämtar nappflaskorna med välling i köket. Hennes pappa Ulf är chef på Junsele djurpark utanför Sollefteå, och lika road han av familjens nya inneboende.

– Det är fantastiskt roligt att ha dem här hemma, säger Ulf.

Mat var tredje timme

Var tredje timme matas ungarna med 120 milliliter kattvälling, fylld med vitaminer och mineraler. Deras utveckling bokförs och jämförs med andra kullar.

Om några veckor kommer de att vara redo att besöka djurparken, men det dröjer ännu en tid innan de kan flytta in permanent hos de sex andra tigrarna som bor i parken året runt.

Det finns 130 vita tigrar i hela världen, samtliga är djurparksdjur. De nyfödda ungarna på Junsele Djurpark, Skandinaviens enda med vita tigrar, är en gul hona och en vit hane. De föddes på midsommardagen, men mamman Shira kunde inte dia sina ungar och stötte bort dem.

Väntade några dagar

– Vi väntade några dagar innan vi tog beslutet tillsammans med djurskötaren. Man hoppas ju förstås alltid att det ska gå den rätta vägen, men ibland gör det inte det, säger Ulf Henriksson.

Ett missnöjt fräsande hörs från gärdsgården mot granntomten. Den vita hankatten lyckas inte ta sig över och börjar nu tröttna på de efterhängsna gästerna.

– Det låter som ett missnöjesskrik. Det är nog dags för dem att sova middag nu, säger Ulf Henriksson.

Kan väga upp till 250 kg

Det finns totalt 3 200 tigrar i hela världen. För bara 15 år sedan fanns det 17 000.

Arten har fallit offer för skogskövling, tjuvjakt och fångst för tillverkning av läkemedel.

En fullvuxen tiger kan väga upp till 250 kg och bli 4 meter lång.

Den vita tigern är ingen albino utan en mutation av den gula bengaliska tigern.

Källa: Junsele Djurpark

Namntävling – bli tigerskötare en dag i Junsele

Junsele Djurpark behöver din hjälp! Skicka in namnförslag på de nyfödda tigerungarna och vinn ”Tigerpaketet” – bli tigerskötare för en dag. Tillsammans med djurparkens personal får du uppleva tigrarna på klösande nära håll. I paketet ingår även två nätter i en av djurparkens campingstugor. Mejla ditt förslag, ett hannamn och ett honnamn, till tigerungar@aftonbladet.se senast den 24 juli.

Publicerad: