Nyheter

AVRÄTTAD VID BADET

Av: 

Pelle Tagesson

Martin Ekelund

NYHETER

Gärningsmannen väntade på en bänk – 36-åringen sköts tre gånger i huvudet

MÖRDAREN LÅG I BAKHÅLL Den 36-årige mannen gick mot sin bil efter besöket på Sibbarps kallbadhus. En mörkklädd man väntade – och avrättade honom med tre skott i huvudet.
MÖRDAREN LÅG I BAKHÅLL Den 36-årige mannen gick mot sin bil efter besöket på Sibbarps kallbadhus. En mörkklädd man väntade – och avrättade honom med tre skott i huvudet.

MALMÖ. Mitt bland barn och soldyrkare avrättades 36-åringen med tre skott i huvudet.

Polisen söker nu motivet i hans kopplingar till M-falangen och andra kriminella grupper.

– Vi utgår från att det handlar om en uppgörelse eller att han sköts på uppdrag av någon, säger kommissarie J B Cederholm vid Malmöpolisen.

STOR POLISJAKT Helikopter sattes in för att söka av närområdet.

36-åringen hade nyss avslutat ett besök på kallbadhuset i Sibbarp. På stranden låg barnfamiljer och pensionärer och njöt av den 24-

gradiga värmen.

Några minuter över tolv gick 36-åringen mot sin bil.

På en bänk vid parkeringen låg en ung mörkklädd man och väntade.

När 36-åringen öppnade dörren till sin Audi A6 gick den mörkklädde mannen fram till honom, höjde sitt vapen och avlossade tre snabba skott från nära håll. Samtliga träffade 36-åringen i huvudet och han föll ihop död mellan de parkerade bilarna.

Såg mördarens flykt

Flera av människorna i närheten blev vittnen till det brutala mordet.

Pål Lindström bor mitt emot parkeringen och hörde när skotten föll.

– När jag tittade ut såg jag en svartklädd kille komma lufsande, jag är övertygad om att det var mördaren.

Jag fick intryck av att han försökte vara cool.

Han säger att mannen synts till i området flera gånger tidigare.

Vittnen uppger för utredarna hur mannen släntrade i väg mot campingen utan någon brådska. På vägen tappade han sitt vapen och vände om för att plocka upp det.

Polisen var snabbt på plats och ett stort område spärrades av. Även helikopter sattes in eftersom man trodde att mördaren fanns kvar i närområdet.

En 32-åring greps kort därefter några kvarter bort.

– Han uppförde sig märkligt och stämde in på det signalement vi hade. Han togs in till förhör och vi gjorde husrannsakan i hans bostad som ligger i området. Han avskrevs dock senare, säger J B Cederholm.

Krig mellan falangerna

Ytterligare två personer greps i en videobutik i Limhamn men släpptes efter förhör.

Enligt polisens teori handlar det om en ren avrättning av 36-åringen.

– Det är okänt om det fanns någon hotbild mot honom. Enligt hans anhöriga har han levt ett ganska lugnt och normalt liv de senaste åren. Att han åkte ut hit och badade på förmiddagen tyder ju inte heller på att han kände sig hotad.

Efter mordet ska flera personer knutna till den kriminella M-falangen ha samlats på platsen. M-falangen ligger sedan flera år tillbaka i en blodig konflikt med den så kallade K-falangen. Ett utdraget krig som har lett till flera mord.

36-åringen själv har ett digert kriminellt förflutet.

– Han förekommer under 32 avsnitt i kriminalregistret. Han är dömd i tingsrätter i hela landet. De senaste åren har det dock mest handlat om trafikbrott, men för ett 10-tal år sedan var det en varierande brottslighet, säger Cederholm.

Kände ”Gudfadern”

”Maffiabankiren” Torgny Jönsson, med kopplingar till såväl ”Gudfadern” Milan Sevo som den före detta Hells Angels-ledaren Thomas Möller, tillhör 36-åringens bekanta. Jönsson avtjänar nu ett mångårigt fängelsestraff på Kumla.

– Jag lånade 1,3 miljoner av honom 2005, har Torgny Jönsson sagt i förhör. Av det har han fått tillbaka cirka 150 000 kronor.

”Han var en bra kille”

Enligt polisen ska 36-åringen inte ha tillhört något speciellt nätverk.

– Han var en bra kille. Han jobbade som hantverkare, hade radhus och sambo. Han var inte speciellt kriminell, säger en av alla vänner som samlades vid mordplatsen under eftermiddagen.

I januari år blev 36-åringen pappa.

ANNONS

Se över ditt elavtal när priserna rusar! Jämför och hitta det bästa elavtalet för dig.

Extern länk från Compricer

Jämför nu!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter