Misstänkt mycket spel på Tranströmer

NYHETER

Bara timmarna innan priset tillkännagetts strömmade spelen in på Tomas Tranströmer.

Läckor?

– Nej, jag tror absolut inte det, säger akademiledamoten Per Wästberg.

På morgonen var han inte ens favorit. Det var Bob Dylan. Men vid tolvtiden, alltså en timme innan dörrarna i Börshuset slogs upp, hade oddset fallit från 14 till rekordlåga 1:66 gånger pengarna, enligt spelbolaget Ladbrokes. Även Unibet berättar om liknande tendens.

Det spelades för femsiffriga belopp totalt på Tranströmer under förmiddagen vilket är ovanligt mycket för att vara spel på Nobelpris, enligt Sofia Hjärtberg på Ladbrokes. Innan dess var det inte mycket spel på svensken.

– Men helt plötsligt var det många som spelade.

Det spelbolaget kan göra om det misstänks att någon sitter med insiderinformation är att stoppa spelet eller sänka oddset. 2008 blev det också helt plötsligt mycket spel på vinnaren Jean-Marie Gustave Le Clézio och då stängdes spelet.

– Den här gången blev vi tagna på sängen. Men vi bedömde det inte som så misstänksamt att vi stängde, vi sänkte oddset i stället, säger Hjärtberg.

Några vet om pristagaren i förväg.

– Förutom vi själva i akademien är det kanske fem i personalen. Man måste ju förbereda pressmeddelande och sådant. Och de vet om det kanske tio dagar innan, säger Per Wästberg.

TT