Frost drabbar hela Sverige

NYHETER

Ingen kommer undan kylan.

Ett nytt lågtryck drar nu in över Sverige och bildar frost och snöflingor.

I Lappland däremot, där är det redan vinter.

– Det här är normala temperaturer för den här årstiden. Nu är vi i kapp kalendern, säger Martin Hedberg, meteorolog på klart.se

På morgonen gjorde vintern sig påmind på många håll i norra Norrland med snö.

Bilar körde fast och åkte av vägbanorna i Norrbotten. På eftermiddagen påverkade snön fortfarande orterna i norr. I Kiruna stoppade snön flygplan från att landa.

– Vi har bara fått en rapport från en av våra mätstationer. I Arjeplog har det snöat två centimeter, men vi har fått mer än så, säger Alexandra Ohlsson, meteorolog hos SMHI.

Minusgrader i norr

På vissa ställen snöade det upp emot två decimeter, däribland i Kiruna. I Jukkasjärvi däremot låg endast en tunn slöja av snö på gräsmattor och hustak.

Under fredagen har snöfallet tunnats ut och på många platser smällt bort.

– Norrbotten och Västerbotten kan fortfarande få kalla nätter med flera minusgrader, säger Alexandra Ohlsson.

I övriga delar av landet har senaste dygnet fört med sig en del regn. Regnet ligger kvar under fredagen i norra Götaland och västra Svealand, men avtar framåt natten.

Solchanser i morgon

Snöovädret stannar i Lappland och Västerbottens och Norrbottens inland inledningsvis även i morgon. Sen blir det betydligt lugnare väder. Blåsten ersätts av nordliga vindar.

Götaland och Svealand kan räkna med en del regnskurar under lördagen.

– Det blir tidvis regn i övriga Sverige. Det finns stora solchanser främst i Svealand och södra Norrland, säger Alexandra Ohlsson.

Plocka in blommorna

Det blir en klar natt mot söndagen. I Norrland blir det minusgrader. Temperaturen letar sig även under minussträcket i Svealand och Götaland.

– Vi kan räkna med åtminstone frost på morgonen. Har ni frostkänsliga växter ute bör ni ta in dom, säger Alexandra Ohlsson.

Svenska folket kan räkna med att kylan är här för att stanna. I Lappland är det redan vinter och hösten drar sig allt mer söderut.

– Det här är normala temperaturer för den här årstiden. Nu är vi i kapp kalendern. På flesta ställen handlar det bara om nattfrost och någon snöflinga i luften, säger Martin Hedberg, meteorolog på klart.se.

Kallt även nästa vecka

I mellersta och södra Sverige stannar temperaturen dagtid på sju till elva plusgrader. I nästa vecka ligger det ostadiga vädret kvar med lågtryck över Atlanten som påverkar de sydvästliga vindarna.

– Temperaturen stiger på måndag med två grader i Götaland och Svealand. På tisdag faller temperaturen tillbaka två grader igen, säger Martin Hedberg.

Snart kan de även vara vinter i övriga delar av Norrland.

– I kustbandet har temperaturen närmat sig nollgraden. Om det håller sig i fem dagar kan vi säga att de blev vinter. Det kan hända redan i helgen, säger Martin Hedberg.