Förnedrade fångar i Bosnien

NYHETER

I dag dömdes Ahmet Makitan, 43, till fängelse i fem år för folkrättsbrott

Ahmet Makitan, 43, från Sollefteå misstänktes för att ha torterat och förnedrat fångar grovt i Bosnien.

I dag dömdes han till fängelse i fem år för folkrättsbrott.

Det här är det första fallet av krigsbrott som prövats i en svensk domstol.

I det lugna villaområdet i Sollefteå blev chocken stor när Ahmet Makitan, 43, greps i januari i fjol misstänkt för att ha mördat, torterat och begått sexuella övergrepp i ett fångläger i Bosnien.

Hans grannar och vänner förstod ingenting.

Tränade fotbollslag

Ahmet Makitan har bott i Sverige sedan 2001 och blev medborgare 2006 och är känd som en social och vänlig familjefar som jobbar som vaktmästare och tränade ett ungdomslag i fotboll.

Men bilden som växte fram av honom under rättegången var en helt annan.

Ahmet Makitan var soldat hos den kroatiska paramilitära organisationen HOS (Hrvatske Obrambene Snage).

Under sommaren 1992 var han vakt i lägret Dretelj i västra Bosnien-Hercegovina där civila serber spärrades in.

Skenavrättningar

I lägret utsattes fångarna för våldshandlingar, sexuella övergrepp, hot och kränkningar, bland annat av Ahmet Makitan. Han var även med om att utföra två skenavrättningar på fångar.

De före detta fångarna berättade under rättegången hur de tvingades leva i ständig rädsla och under omänskliga förhållanden i lägret och att Ahmet Makitan var en av dem som utsatt dem för stort lidande.

Ett av de namngivna offren, där Makitan misstänks vara en av de som misshandlade, dog ”genom en långvarig och hänsynslös misshandel vilken avslutades med att några av vakterna hängde upp honom och lät honom hänga med handbojor i en fönsteröppning med galler”.

Dessutom ska fångarna ha tvingats att gå på toa på betonggolvet den lilla cell där de suttit ihopträngda. De fick inte tillräckligt med mat och vatten kunde inte sköta sin personliga hygien.

Liv slogs i spillror

I domen står även att läsa att Ahmet Makitan tvingade fångar att beta gräs som djur, dricka urin och äta fimpar och sjunga förnedrande nationalistiska sånger.

Själv har Ahmet Makitan medgett att han var vakt i lägret och erkänt en örfil och en spark men ingenting annat. Han säger att fångarna fick tillräckligt med mat och han behandlade dem väl menar han.

Men tingsrätten tror inte på hans historia och menar att han var medveten om vad han gjorde. I går dömdes han av Stockholms tingsrätt till fem års fängelse för folkrättsbrott.

Makitan ska även betala skadestånd till 22 målsägande till en sammanlagd summa av 1, 5 miljoner kronor.

Tingsrätten skriver att offren utsattes för svårt lidande i lägret och att i många fall slogs deras liv i spillror. Genom sitt agerande har han brutit mot reglerna i den internationella humanitära rätten i form av svåra överträdelser av Genèvekonventionerna, gisslankonventionen och sedvanerättsliga regler i Romstadgan, slår tingsrätten fast.