Exakt samma fel i dag igen

Strömlöst vid Karlbergs station igen

Strax efter klockan 17 på fredagseftermiddagen blev det åter stopp för den norrgående tågtrafiken från Stockholms central.

Felet? Exakt samma som i går, på samma ställe.

I går blåste två stolpar ner vid Karlbergs station och gjorde att tågtrafiken stod stilla i flera timmar. Tusental resenärer drabbades.

Under natten och dagen har olika reparatörer varit på platsen för att åtgärda felet. Uppenbarligen har de inte lyckats.

Nu har exakt samma fel uppstått igen.

– De har uppenbarligen inte kontrollerat att arbetet är bra gjort, säger Johnny Nadérus, facklig förtroendeman på Infranord.

Trafikverket arbetar nu för att få en lyftkran att lyfta bort bryggan som har fallit. Precis som i går.

Dåligt förankrade stolpar

– Vi vet inte om det är bristfällig reparation, ett konstruktionsfel eller för stark vind, vi vågar inte säga det. Men det är lite mindre i dag, en brygga som har ramlat i stället för två - men det får samma konsekvenser, säger Jonas Bengtsson på Trafikverkets pressjour.

Johnny Nadérus berättar att de stolpar som lossnade i går har satts dit igen – men uppenbarligen inte förankrats tillräckligt.

– Två dagar i rad med samma fel, och tusentals resenärer som drabbas. Trafikverket vet inte hur de ska ta hand om det, säger Johnny Nadréus.

Nu måste stolparna lyftas bort med en lyftkran – igen. Det arbetet kommer att ta hela kvällen.

Norr om Karlberg går tågen, så SJ jobbar nu för att kunna slussa drabbade resenärer dit med hjälp av bussar och tunnelbana.

– Det är jättesvårt att få fram bussar, men vi jobbar på det, säger Dag Rosander, presschef på SJ.

En del tåg leds också om via Tomteboda.

Kaos i Skåne

Även i Skåne drabbades tågtrafiken av inställda tåg och stora förseningar.

Ett nedblåst träd gjorde att all tågtrafik stod stilla mellan Eslöv och Hässleholm. Den kom senare igång, men går nu bara på ett spår mellan Höör och Eslöv – så det har uppstått en del förseningar.

Stormen gör det svårt att ta sig fram på flera håll i Skåne. Träd som blåser ner över vägarna orsakar köer och stopp i trafiken. Totalt handlar det om mellan sex och sju vägar som är påverkade.

Vid 13-tiden inträffade en trafikolycka utanför Ystad. En husvagn hade blåst av vägen i stormbyarna. Ingen människa ska dock ha skadats i olyckan.

Många utan el

De hårda vindarna har också gjort tusentals abonnenter strömlösa.

Vid 00.30 natten till lördag handlade det om 3900 i Kalmar län, och strax under 700 i Östergötlands län.

SMHI gick i går ut med en varning för vindbyar på upp till 25 m/s i Skåne.

På Kastrups flygplats ställdes flera avgångar in under morgonen och förmiddagen. På grund av blåsten kunde endast en landningsbana användas.

Under lördagen ska vinden avta, enligt SMHI.

Publisert: