McSkitjobb

Rebecca tvingades skura toalett med tandborste

Sitt kvar på jobbet utan lön.

Eller skrubba toaletten med tandborste.

Det är vad McDonalds erbjuder sina unga anställda.

– Det var så kränkande, säger Rebecca Rogerson, 19.

Hamburgerkedjan är en av Sveriges största arbetsgivare för unga människor. Men som SVT:s ”Dokument inifrån” i dag visar är det inget lustfyllt möte med arbetslivet för ungdomarna.

Nyckfulla tider

Hot, trakasserier och krav på att ständigt finnas tillgänglig är vardagsmat.

Rebecca Rogerson började på McDonalds i Västerås för snart två år sedan. Hon anställdes på 20 procent men har jobbat mer eller mindre heltid sedan hon slutade gymnasiet i våras. Men arbetstiderna är nyckfulla.

– Om det inte är så många gäster i restaurangen säger arbetsledaren till en att ta rast och så får man sitta och vänta på att det ska bli mer att göra, säger Rebecca.

Att ta rast är en omskrivning för att stämpla ut och sitta oavlönad tills chefen kallar. Det är inte tillåtet att lämna personalrummet.

Satt utan lön

– Vi kunde sitta tio personer där. En kille hade bara fått jobba i tio minuter och fick sedan sitta där utan lön resten av dagen.

Rebecca Rogerson protesterade.

– Då sa de att jag måste städa herrtoaletten. Och så drog chefen fram en tandborste och sa att jag skulle skrubba varenda kakelfog och hela toaletten med den.

– Jag kände mig helt maktlös.

”Helt oacceptabelt”

Tandborstförfarandet är något som McDonalds tar helt avstånd ifrån.

– Det är ingenting som ska förekomma och det är givetvis helt oacceptabelt. Så ska det inte gå till. Man ska inte bli bestraffad på något sätt, säger Lotta Björk, personaldirektör på McDonalds till SVT i ”Dokument inifrån”.

Skäll av kunderna

Enligt Rebecca finns fler bestraffningar.

– Cheferna kan säga till en att sköta både kassan och bilkunderna ensam. Det är omöjligt och man får mycket skäll av kunderna. Eller så skickades någon ut i tunna kläder för att plocka skräp fast någon annan gjort det bara 20 minuter tidigare.

Rebecca Rogerson har sagt upp sig från McDonalds, men jobbar uppsägningstiden ut.

Publisert: