Får hem sitt barn – efter över två år

Foto: Laurent Ghilain och Peter Meurrens vid Samuels spjälsäng. I dag bor sonen på ett barnhem i Ukraina.
NYHETER

I över två år har det belgiska paret kämpat att få hem sitt barn. I stället för att bo med föräldrarna har pojken tvingats bo på ett barnhem i Ukraina.

I dagarna kan parets väntan äntligen vara över.

Foto: Laurent Ghilain och Peter Meurrens har väntat på sin son Samuel i över två år. Nu har de fått nytt hopp.

I över två år har det homosexuella belgiska paret Peter Meurrens och Laurent Ghilain kämpat för att deras son, född av en surrogatmamma i Ukraina, ska få ett belgiskt pass så att han kan lämna Ukraina och förenas med dem. Belgiska myndigheter har hela tiden sagt nej – men efter ett beslut i domstol har pojken nu äntligen fått det efterlängtade passet. Över två års väntan kan snart vara över för föräldrarna.

– De sista två åren har vi varje månad fått höra att ”nu får ni träffa honom inom en vecka”. Men nu vågar jag äntligen tro på att jag ska få träffa honom inom några dagar, säger Meurrens, den ena av pojkens föräldrar till AP.

Föddes av surrogatmamma

När paret bestämde sig för att skaffa barn letade de först efter en surrogatmamma i Belgien, men när de inte hittade någon vände de sig till en agentur i Ukraina. Paret kontaktade också de belgiska myndigheterna och fick veta att det inte skulle vara något problem att använda sig av en utländsk surrogatmamma.

Ghilains sperma användes vid befruktningen av de donerade äggen. I september 2008 placerades äggen i den ukrainska surrogatmamman, och paret förberedde sig på att bli föräldrar. De köpte ett hus i en fransk småstad för att ge barnet en trygg uppväxt, inredde en barnkammare och köpte babykläder.

Kamp mot myndigheterna

Men nu började problemen. Byrokratiskt krångel har gjort de senast två åren till en lång kamp mot de belgiska myndigheterna. Att skaffa ett belgiskt pass till pojken visade sig vara näst intill omöjligt, och utan det kunde de inte ta hem honom. Det fanns hela tiden mer papper och blanketter som behövde fyllas i. Att den ena av männen är barnets biologiska pappa har inte spelat någon roll.

Försökte smuggla ut pojken

Paret har nu försökt få hem sin son i över två år – de har till och med försökt smuggla ut pojken ur Ukraina. Sedan smugglingsförsöket har de inte vågat resa tillbaka till landet, och de har därför inte sett pojken sedan i mars.

Den lilla pojken bor nu på ett barnhem i Ukraina. För att ingen skulle hinna adoptera pojken gjordes det dna-test för att bevisa att den ena av männen är barnets biologiska pappa.

Lucka i lagen

Belgiens utrikesminister sade i ett uttalande förra veckan att parets problem beror på att det finns en lucka i lagen som gör det problematiskt för belgare att använda sig av surrogatmödrar i andra länder. Han har nu bett om att det ska göras nya föreskrifter för hur surrogatmödrar får användas.

Men nu verkar det som att paret äntligen kommer att få hem sin son, i dag två år och tre månader gammal.

Liknande fall i Sverige

I ett liknande fall fick det svenska paret John och Sara för snart två år sedan vänta i 17 dagar innan deras lilla baby André fick följa med dem hem. Efter födseln nobbades lille André av svenska myndigheter som inte ville godkänna John och Sara som föräldrar.