Fler fackförbund vill ha Österberg

avAnette Holmqvist

NYHETER

GS gör som Transport

Sven-Erik Österberg.

Fackförbundet GS följer nu Transports exempel och ställer sig bakom Sven-Erik Österberg.

– Vi har väldigt stort förtroende för Sven-Erik Österberg och vill därför gärna se honom i en nyckelroll i partiledningen, säger kommunikationschefen Anette Vahlne på GS.

Transport blev första fackförbund som tog bladet från munnen i S-ledarfrågan genom att föreslå ett delat ledarskap mellan Lena Sommestad och Sven-Erik Österberg.

En rundringning bland facken visar att frågan om vem som ska efterträda Mona Sahlin engagerar, även om facken inte har något direkt inflytande över processen.

"Nyckelroll"

Fackförbundet GS, som är en sammanslagning av skogs-, trä- och grafikerna, följer Transports exempel och förordar nu en egen kandidat. Deras favorit är förre skogsarbetaren och exministern Sven-Erik Österberg, gruppledare för S i riksdagen och tillika medlem i just GS.

– Vi vill se honom i en nyckelroll men vilken roll det blir avgör valberedningen och S-kongressen, säger Anette Vahlne.

IF Metall, vars ordförande Stefan Löfvén finns bland favoriterna till att efterträda Mona Sahlin, väljer att endast gå fram med en kravprofil. De tar inte ställning i vare sig namnfrågan eller om nästa S-ledare ska vara en man eller en kvinna.

"Partiangelägenhet"

Deras företrädare ska vara en stark ideolog som värnar närings- och industripolitiken och förmår att se de globala utmaningarna.

Handels, Livs, Seko, Kommunal och Hotell- och restaurang har bestämt sig för att inte lägga sig i processen.

– Detta är en partiangelägenhet. Handels är ingen partiorganisation, säger Lars-Anders Häggström, Handels ordförande.