Nyheter

De blir lurade av siar-maffian

Av: 

Karin Östman

NYHETER

Internationellt nätverk av spåmän blåser utsatta på jättesummor – nu varnas allmänheten

Klicka på grafiken för större bild!

Söker du kärlek, pengar och framgång?

Allt kan bli ditt – helt gratis. Det lovar siare som just nu vänder sig till tusentals svenskar i brev och annonser.

Men Aftonbladets granskning visar att ett världsomspännande affärsnätverk med bland andra ökända Maria Duval ligger bakom bluffen.

– Jag skulle få ett lyckligare liv men de har bara bett om mer och mer pengar. Jag har förlorat 25 000 kronor, säger Margareta Dexius, 64.

BLUFFAD Margareta Dexius var på botten när hon fick ett brev från Marie France. Hon hade just genomgått en separation och ville få stöd och tröst. Ett behov som kom att kostade henne 25 000.

Foto: johan främst

I en tjock gul pärm har Margareta Dexius från Karlsborg samlat alla brev från siarna som hon fått de senaste två åren.

Det första damp ner i hennes brevlåda när hon var nyseparerad och ville få stöd och tröst. Ända sedan hon blev änka som 25-åring har hon haft en andlig tro och inte varit främmande för övernaturliga krafter.

Därför valde hon att betala 570-630 kronor för råd, tips, tröstande ord, amuletter och löften om att vinna pengar.

Lovar mirakel

Margareta Dexius var den perfekta måltavlan för bluffmakarna.

Deras affärsidé är enkel.

Siare och medium som påstås heta Marie France, Marcos von Ring, Berthold von Graatz och Patrick Guérin skickar alla snarlika maskinskrivna brev med ett personligt tilltal:

”Kära Margareta, denna mäktiga plattform har möjlighet att förändra hela ditt liv i positiv riktning. Är det inte underbart? Att aldrig mer behöva ha några penningbekymmer och att helt enkelt kunna uppfylla alla önskningar, precis som du själv vill!”

Siarna påstås kunna utföra mirakel, bota dödliga sjukdomar, hitta försvunna personer, ha kontakt med pengaorakel, vetenskapsmän, hemliga kloster och ha förmågan att se in i framtiden. Påhittade personer vittnar i broschyrer om deras storhet.

Enligt amerikanska uppskattningar svarar någon procent på breven och förbinder sig sedan att betala för ytterligare brev, penningvinster, talismaner, ljus, skyddsänglar och horoskop. Äldre personer är den främsta målgruppen. Det är svårt att avsluta brevväxlingen. Ofta kommer hotfulla svar tillbaka och i vissa fall inkassokrav.

– De försöker få mottagaren att känna sig utvald och smickrad. Man gör så många utskick att några nappar på det. Ofta stressas man också in i det med en tidsfrist. Vi manar till stor försiktighet när det gäller sådana här erbjudanden, säger Jolanda Girz som är chef för Konsument Europa.

Säljer adresserna

Den som lyckas bli av med en siare får snabbt nya brev av andra siare som köpt deras adresser.

Företagen gömmer sig bakom en anonym postbox. I Sverige heter den 204 och finns i Malmö.

Brevlådan töms automatiskt av Posten och breven skickas vidare till en postbox i Tyskland.

Det är svårt för myndigheter att spåra bluffmakarna, även om flera länder som Australien och Nya Zeeland har stämplat marknadsföringen som vilseledande och förbjudit reklamen.

Konsumentverket har tagit emot flera anmälningar men har inte kunnat koppla ihop siarna till ett och samma företag. En av metoderna för att undkomma myndigheterna är att byta namn på siarna och flytta postboxen till något land som ännu inte förbjudit annonseringen. I påskas annonserade spåmannen Patrick Guérin i Aftonbladet under namnet ”Magern Patrick”.

Pengar till Hongkong

Det ursprungliga företaget bakom affärsidén var Astroforce, baserat i Hongkong, och ägt av argentinaren Alberto Rabinowitz och holländaren Albert Koetsheid. Det har bytt namn och ombildats flera gånger. Men Aftonbladets granskning visar att betalningarna fortfarande går till Hongkong.

– Det är flera steg, via Danmark, Tyskland och England men moderbolaget finns i Hongkong. Det är dit pengarna går. De gör allt för att inte röja sig. Men de betalar alltid alla fakturor i tid, det är inga problem att göra affärer med dem. Man kan väl säga att deras metoder kanske inte är särskilt etiska men de gör inget olagligt, säger en affärskontakt.

Den blonda italienskan Carolina Maria Gambia, som numera går under namnet Maria Duval och bor i Frankrike, är en av spåkvinnorna som faktiskt existerar. 73-åringen är en framgångsrik affärskvinna som gärna framträder på bild med en mystisk blick och en pendlande berlock i ena handen. I sin marknadsföring påstår hon att hon hjälpt polisen att hitta försvunna personer. Hon ägde tidigare Astroforce och verkar genom olika postorderföretag med verksamhet över hela världen. Just nu håller hon på att etablera sig i Japan. Hon tar ungefär 600 kronor för ett brev, men erkänner att det är anställd personal som skriver de personliga breven som undertecknas av henne.

– Jag har inte tid att skriva till alla mina kunder, säger hon i en intervju med belgiska tv-kanalen VRT.

Det europeiska nätverket för tillsynsmyndigheter, ICPEN-Europe, krävde 2003 att spåkvinnan Maria Duval som även går under namnet Marie France upphör med sin vilseledande marknadsföring.

Både norska och danska Konsumentombudsmannen varnar för Maria Duval och slår fast att Maria Duval och sierskan Marie France tillhör samma företag.

Fattade misstankar

– De första breven kom från Marie France. Efter några månader skrev hon att hon blivit för gammal så hon lämnade över till Marcos von Ring, säger Margareta Dexius.

Men när Marcos tackade för sig för att åka på en helig resa och lämnade över till sin vän Patrick Guérin fattade Margareta Dexius misstankar om att något inte stämde. Hon gick igenom sin gula pärm där hon sparat all korrespondens och fann att flera av siarna delar både bankkonto och postadress.

Postboxen i Malmö och ett bankkonto hos Bank of Scotland är några av länkarna mellan Maria Duval, Marie France, Marcos von Ring, Berthold von Graatz och Patrick Guérin.

Polisen i Malmö känner till siarnas metoder men kan inget göra.

– Det är ju bara bluff och båg det här. Men man kan inte säga att de gör något olagligt. Vill folk skicka pengar så får de väl göra det men man kan inte vara hur blåögd som helst, säger Harald Runge, chef för bedrägerisektionen.

Ingen vet hur många svenskar som nappat på erbjudandena från siarna.

– Jag skäms för att jag hoppade på det här. Visst, jag har förlorat 25 000 kronor, men jag har lärt mig en läxa och struntar egentligen i pengarna. Jag vill bara inte att fler ska gå på den här bluffen, säger Margareta Dexius.

Aftonbladet har sökt Carolina Maria Gambia, men hon har inte kunnat nås för en kommentar.

ANNONS EXTERN LÄNK

Nu smygstartar rean hos Cervera: 30-50 % rabatt på utvalda varor!

Cervera

De lovar att förvandla ditt liv: Pengar, kärlek och allt du kan önska.

Sierskorna och spåmännen kan se in i framtiden och bota dina dödliga sjukdomar.

Tusentals svenskar får deras blufferbjudanden i brev varje år. Allt du behöver göra är att betala. Och det rejält.

Aftonbladets granskning visar att de självutnämnda välgörarna i många fall bara är alias.

Bakom dem döljer sig ett internationellt nätverk av skojare som i dag blivit en jätteindustri.

Men polisen gör ingenting.

Deras verksamhet är nämligen inte olaglig.

Publisert: