Hård kritik mot Unionen efter lyxresorna

Flera medlemmar uppger att de ska lämna fackförbundet

Unionen uppgav att medlemmarna inte är intresserade av hur mycket olika resor har kostat.

Men det stämmer inte - och nu får förbundet hård kritik för hur de mörkar sina utgifter.

– Unionen borde ha varit transparenta från början. Nu skäms vi medlemmar, säger pr-konsulten Ann-Sofie Halling.

Aftonbladet har i flera artiklar avslöjat hur facktoppar på Unionen flyger i business class och bor på lyxhotell under sina tjänsteresor.

Aftonbladet avslöjade även hur förbundet skickade nio anställda till USA, för att öppna ett pop up-kontor i New York i samband med en kostsam pr-kampanj.

Flera facktoppar har även åkt på dyra studieresor till bland annat Kina och USA.

Samtidigt har förbundet vägrat redovisa en enda kostnad - och i en intervju uppgav Unionens samhällspolitika chef att medlemmarna inte var intresserade av hur mycket en enskild resa har kostat.

Medlemmarna rasar

Nu rasar medlemmarna mot Unionen – som är det enda av tio granskade förbund som mörkar sina kostnader.

– Jag tycker Unionen har ett omoget sätt att hantera media. Det här är uppgifter som skulle ha varit offentliga och som de borde ha lämnat ut på en gång. Det hade förmodligen blivit en liten kris då också, men genom att inte vara transparenta har de förlängt den här situationen. Det gynnar inte Unionen och det gör att vi medlemmar skäms, säger pr-konsulten Ann Sofie Halling.

Hon fortsätter:

– Unionen har inte förstått att medlemmarna är deras uppdragsgivare. Det verkar ha gått förlorat. Det kanske har med storleken att göra. Nu borde förbundet vara transparenta. Det viktiga är att de tar tag i det här, säger att det har blivit fel, och lämnar ut uppgifterna. Unionen bör också tala om när de kan presentera den nya omarbetade resepolicyn.

Lämnar Unionen

På Unionens officiella Facebook-sida stormar det rejält - och flera skriver att de ska lämna Unionen.

“Jag har idag begärt att få blankett för utträde ur Unionen. Anledningen är enbart avsaknad av måttfullhet, förstå sin roll i organisationen och ekonomisk hantering av medlemmarnas (våra) pengar från de förtroendevald/ledningen, skriver en person.

Samtidigt får Unionen hård kritik för sin hantering:

“Kriskommunikation handlar om tre saker: Öppenhet, empati och ansvar. Ni sumpar alla tre. Skärpning”, skriver Henrik Schöldström, Idrottspolitisk kommunikatör på Stockholmsidrotten.

Eric Aronsson, pressekreterare åt Liberalerna, kritiserar också förbundet:

“Jag är medlem i @unionen. Kan man inte hantera mina medlemspengar ansvarsfullt vet jag inte riktigt varför”, skriver han på Twitter.

Mörka kostnader och regler

Unionen har bland annat försvarat sig mot kritiken med att Aftonbladet ger “en vinklad och förenklad bild”, vilket får det att framstå som förbundet mörkar.

Men trots en stor efterfrågan bland medlemmarna har förbundet ännu inte redovisat några som helst kostnader - eller lämnat ut sin resepolicy i sin helhet.

Med anledning av Aftonbladets granskning har även webbtidningen Arbetsvärlden begärt ut TCO-förbundens olika resepolicys.

Unionen är där det enda förbundet inom TCO som inte lämnar ut hela sin resepolicy.

Så tipsar du Aftonbladet

Tipsa! är det enklaste och snabbaste sättet att skicka tips, bilder och video till oss.
Du når redaktionen dygnet runt via knappen Tipsa! i Aftonbladet-appen. Du kan också ta kontakt med oss på andra sätt.
Mejl: tipsa@aftonbladet.se
SMS/MMS: 71000
Tipstelefon: 08-411 11 11
Har du ett känsligt tips: Kontakta oss genom Secure Drop
Tänk på detta vid en nyhetshändelse: Var aldrig i vägen för räddningspersonal eller polis. Utsätt inte dig själv eller andra för risker. Tänk på den personliga integriteten. Var inte för närgången utan håll dig på behörigt avstånd.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN