Googles vd frågades ut i kongressen – fick ”idiotfrågor” inför mystisk Monopol-man

avJenny Rydberg

NYHETER

Utfrågningen av Googles vd Sundar Pichai i kongressen har fått många att dra på smilbanden.

Pichai fick bland annat svara på frågan om varför Donald Trump dyker upp när man googlar ”idiot”.

Bland åhörarna dök dessutom en mystisk ”Monopol-man” upp.

Under tisdagen hördes Sundar Pichai under flera timmar i senaten, och Google-vd:n fick bland annat svara på frågor om desinformation, användarnas integritet och frågor om en sökmotor som håller på att utvecklas för den kinesiska marknaden.

Men Pichai fick också en fråga om Donald Trump som har fått många att skratta till.

Det var kongressledamoten Zoe Lofgren som ställde frågan:

– Om man bildgooglar ordet ”idiot” så dyker en bild på Donald Trump upp. Hur händer det? Hur fungerar sökningen så att det kan bli så?

Förklarade hur Google fungerar

Pichai fick därefter beskriva hur Googles algoritm fungerar och att den bland annat tar hänsyn till relevans, popularitet och hur andra människor använder sökordet.

– Så det finns inte någon liten man som sitter bakom ridån och funderar ut vad som ska visas till användaren. Det är i grund och botten en sammanställning av vad olika användare har skapat, och ett försök att sålla igenom all den informationen? fortsatte Lofgren.

Lofgren, som är demokrat, ställde sina frågor efter att republikanska kongressledamöter anklagat Google för att manipulera sina sökresultat.

”Monopol-mannen” dök upp under förhöret

Under förhöret var det tydligt att många kongressledamöter hade problem med att förstå sig på den moderna tekniken och dess algoritmer. Men det var inte bara det som skapade dråpliga situationer under förhöret.

Mitt under alltihopa dök nämligen en person utklädd till ”Monopol-mannen” upp. Rich Uncle Pennybags, som karaktären heter på engelska, är spelet Monopols maskot. Alltså den välklädda gubben med hatt, fluga och vit mustasch som dyker upp i spelet.

Bakom spektaklet stod en aktivist som har dykt upp flera gånger tidigare i officiella sammanhang.

”Monopolmannen återvänder till kongressen för att trolla vd:n för det största monopolet i världen: Google”, skriver aktivisten, som går under namnet Ian Madrigal, på Twitter.

ARTIKELN HANDLAR OM