Varning för flygstopp vid brexit

avTT

Foto: Frank Augstein/AP/TT
Stora inskränkningar i flygtrafiken mellan EU och Storbritannien väntar om brexitförhandlingarna landar utan avtal. Arkivfoto.

Flygstopp och inga givna uppehållstillstånd för britter i EU-länder väntar om Storbritanniens utträde sker utan avtal.

EU-kommissionen väntas i dag ändå mana till en kortare övergångsperiod för att lindra den eventuella smällen i slutet av mars.

Kommissionens syn på saken läggs fram vid lunchtid i dag, men har redan delvis läckt ut.

Bland annat konstateras att all flygtrafik till och från Storbritannien kommer att avbrytas från och med brexitdatumet, om allt landar i en no deal – att inget färdigt utträdelseavtal kan godkännas på förhand.

För att inte orsaka kaos vill kommissionen ändå se till att "tillfälligt" garantera "vissa flygtjänster" mellan Storbritannien och EU, rapporterar nyhetssajten Politico.

Stora inskränkningar

Tanken är att i så fall tillåta brittiska flygbolag att flyga från Storbritannien till EU och vice versa. Men inte mellan två flygplatser i EU. Och inte från en EU-flygplats till flygplatser någon annanstans.

Och allt hänger samtidigt på att Storbritannien "ger motsvarande rättigheter till flygbolag från EU".

Även för brittiska lastbilars möjligheter att färdas i EU väntas starka restriktioner vid ett no deal-läge.

När det gäller brittiska medborgares rättigheter i EU-länder konstaterar EU-kommissionen att rätten att bo och arbeta inte längre blir given. Dock föreslås att medlemsländerna ska "inta en pragmatisk hållning" och se till att skydda britternas rättigheter.

Sex till nio månader

Men också här hänger allt på att britterna gör detsamma för EU-medborgare i Storbritannien. Och vad som än sker väntas kommissionen särskilt poängtera att Gibraltar inte omfattas av de nya förslagen. Där får i stället allt avgöras separat mellan Storbritannien och Spanien.

Enligt Politico väntas kommissionen föreslå att nödåtgärderna bara ska gälla i sex till nio månader under 2019.

EU-kommissionen presenterade redan i mitten av november omfattande genomgångar av konsekvenserna av ett no deal-läge. Dagens förslag bygger vidare på det, men är också föranlett av det fortsatt stora motståndet i det brittiska parlamentet mot det utträdelseavtal som förhandlats fram mellan EU och den brittiska regeringen.

ARTIKELN HANDLAR OM