Terrormisstänkta använde kodord

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
De tre terrormisstänkta männen hade förberett sig med stora mängder kemikalier, gasmasker och annan militär utrustning.
Foto: Säkerhetspolisen / Hando
De tre terrormisstänkta männen hade förberett sig med stora mängder kemikalier, gasmasker och annan militär utrustning.
Foto: Säkerhetspolisen / Hando
I ett källarförråd i en fastighet i Strömsund beslagtogs kemikalier.
Foto: Säkerhetspolisen / Hando
Enligt åklagaren tyder bilder från en av de åtalade männens Instagram på att ett terrordåd planerades i Stockholmsområdet.
Foto: Säkerhetspolisen / Hando
Bland de kemikalier som beslagtogs i Strömsund finns drygt ett halvt ton kalciumhypoklorit, som kan användas för att göra klorgas.
Foto: Säkerhetspolisen / Hando
Den tekniska bevisningen består av exempelvis stridsselar, gasmasker, stridshandskar, hölster, bajonetter och walkietalkies.
Foto: Polisens FUP
Kemikalier lagrades i ett förråd i Strömsund.

De tre terrormisstänkta männen hade förberett sig med stora mängder kemikalier, gasmasker och annan militär utrustning. Utredningen visar att de kan ha använt kodord som "bröllop" och "dekorera" för att planera ett attentat i Sverige – i samarbete med en IS-krigare i Syrien.

Sex män från Uzbekistan och Kirgizistan står åtalade i ärendet. Samtliga misstänks för terrorfinansiering, efter att ha skickat pengar till en kontakt i Turkiet med koppling till terrorgruppen IS.

Tre av dem – 30, 39 och 46 år – misstänks även för förberedelse till terrorbrott. Trion anklagas för att ha samlat på sig stora mängder kemikalier och annan utrustning i syfte att döda och skada människor i Sverige.

De misstänkta brotten har begåtts i Strömsund i Jämtland och på olika platser i Stockholmsområdet.

Enligt Säkerhetspolisens utredning har de inblandade männen planerat brotten via chattappar som Telegram och Whatsapp. Åklagaren anser att samtalen styrker att tre av männen planerade ett terrorattentat samt att de har koppling till IS.

"Jag är anfallare"

I konversationerna, som finns översatta i förundersökningsprotokollet, nämns vid upprepade tillfällen ett stundande bröllop.

"Storebror om du vill så kan jag skicka dig video som lär ut om hur man dekorerar bilen och jag kommer även ta kontakt med vissa bröder som sysslar med att dekorera bilar inför vigseln om Gud vill", skriver en person som kallar sig "Sayfullah" till den åtalade 46-åringen i juli 2017.

I september samma år skrivs följande från kontakten "Said1":

"Ärligt talat allt jag gör är att jag går på bröllop det vad jag gör. Jag är sådant som ute på fältet. Det är mitt jobb. Jag är anfallare, broder."

Tolkar "bröllop" som mord

När förhörsledaren frågar 46-åringen om bröllopet svarar han att det gäller hans äldsta son som ska giftas bort. Mannens advokat Thomas Olsson påpekar då att Säpo tolkar ordet ”bröllop” som kod för mord. 46-åringen säger att det inte är det.

Utredningen visar att kontona "Sayfullah" och "Said1" troligtvis tillhör en uzbekisk IS-krigare, som enligt Säpo dödades i Syrien i höstas.

Journalisten och IS-experten Sirojiddin Tolibov berättar för Svenska Dagbladet att "bröllop" är ett vanligt kodord för attack eller bomb.

– När jag läste chatten på uzbekiska så tycker jag att det är helt uppenbart att det handlar om att planera en terrorattack. Männen i Sverige efterfrågar information eller en specialist på bombtillverkning, men man skriver det inte rakt ut, säger han till tidningen.

"Dekorera" kan enligt Sirojiddin Tolibov betyda att göra en bilbomb, skriver SvD.

IS-propaganda

Från de misstänkta männens mobiltelefoner har Säpo säkrat bilder på Rakhmat Akilov, dömd för terrordådet på Drottninggatan, avrättningsfilmer och annan IS-propaganda.

Åklagaren kopplar även det planerade dådet till ett antal bilder på platser i Stockholmsområdet som en av de åtalade har publicerat på Instagram. Bilderna visar Centralstationen, T-centralen, Mall of Scandinavia och korsningen Kungsgatan/Sveavägen.

Kemikalier på auktion

Bland de kemikalier som beslagtagits finns drygt ett halvt ton kalciumhypoklorit, 100 kilo kaliumhydroxid, 80 liter svavelsyra och väteperoxid som använts till sprängmedel i tidigare terrorattacker.

En stor del av kemikalierna köptes i februari 2018 på en nätauktion när konkursboet från en målerifirma i Skellefteå såldes av. Priset: 200 kronor plus serviceavgift.

Den tekniska bevisningen består också av exempelvis stridsselar, gasmasker, stridshandskar, hölster, bajonetter och walkie-talkies.

Rättegången börjar den 7 januari.

Publicerad: