Polisen varnar för nya metoden som kapar ditt bank-id

avMalin Wigen

Bedragare har lyckats komma över hundratusentals kronor – genom ett tvåstegsbedrägeri, skriver Expressen.

Foto: TT
Polisen varnar för bedragarnas metod.

Polisen varnar för en ny metod som bedragare använder sig av för att kapa ditt bank-id.

– Först ringer den ena bedragaren och säger att han är från polisen och att du sannolikt har råkat ut för ett bedrägeri, och att din bank kommer kontakta dig snart. Därefter ringer den andra bedragaren och säger att han är från din bank, säger Jan Olsson, polisens bedrägeriexpress, till Expressen.

Enligt Jan Olsson har drabbade vittnat om att det är vältaliga, sofistikerade män som hör av sig och som kan uppträda på det sätt man förväntar sig av polis och bankpersonal.

Det vanligaste upplägget är att de ber dig att logga in med ditt bank-id. Innan dess har de fyllt i med ditt personnummer på bankens hemsida och hamnat i förtur, så att du loggar in bedragaren när du fyller i ditt lösenord.

När du sedan inte kan logga in på kontot då bedragaren redan är inne så ber de dig att försöka igen om en stund. Det är då som du godkänner bedragarens överföring av dina pengar till ett annat konto. Det kontot tillhör ofta en ”nyttig idiot” som lånat ut sitt konto till bedragarna och som ofta får straffet.

Metoden har skrämt slag på drabbade storbanker som har bett polisen att gå ut med en nationell varning.

Polisen: Lämna aldrig ut inloggningskoder

Nu har bedragarna lyckats fånga upp mer än bank-id.

– Det händer även att de lurar av människor bankdoseuppgifter och kortuppgifter. Just för att på alla möjliga sätt kunna stjäla alla deras pengar oavsett om de har pengarna där eller på kreditkort, säger Jan Olsson.

Just nu riktar de in sig mot män som är födda på 30-talet och boende i områden som Båstad, Höllviken och Vellinge i Södra Sverige, enligt Jan Olsson. Det rör sig om flera offer varje dag och hundratusentals kronor som förs över. I ett av fallen har de kommit över 900 000 kronor.

Och så kan du skydda dig.

– Oavsett var de här människorna säger att de ringer ifrån ska man aldrig lämna ut sina inloggningskoder eller kortuppgifter. Och varken polisen eller banken skulle någonsin ringa och be dig att logga in med ditt bank-id oavsett anledning. Om det händer så vet du att det är ett bedrägeri på gång, säger Jan Olsson till Expressen.

ARTIKELN HANDLAR OM

Bank-id

Bedrägeri

Brott

Jan Olsson