Åstorp

Flera utvisningar stoppade i sista stund

Av: 

Susanna Nygren

NYHETER

Hjärtslitande scener utspelade sig på måndagskvällen utanför förvaret i Åstorp när bussen med de som fått utvisningsbesked rullade i riktning mot Malmö airport.

Några försökte stoppa bussen genom att ta sig ut på vägen men hindrades av polis. Vänner och anhöriga till de förvarstagna kastade sig på marken i förtvivlan.

Samtidigt utvisades färre än väntat.

– Fem personer har fått verkställighetshinder. Det innebär att utvisningen tillfälligt stoppas, säger Tobias Lohse, ordförande Refugees Welcome.

Redan under förmiddagen stod det klart att två personer fått sitt utvisningshot avvärjt. I elfte timmen fick ytterligare tre besked om att de fått verkställighetshinder.

När bussen körde ut genom grindarna från förvaret vid halv åtta på kvällen fanns sju personer ombord som skulle utvisas.

– De som är på väg söderut är sju. Men det är inte slut än. Det kan bli ett inhibitionsärende av det innan de är på planet. Det kan hända in i det sista, förklarade Ewa-Gun Westford, presstalesperson polisregion syd.

”Vi vill bara leva”

Vänner, anhöriga och aktivister hade protesterat utanför förvaret sedan förmiddagen. När de fick syn på bussen utbröt tumult. Några försökte springa ut på vägen men motades tillbaka av polis. Många grät och skrek ut sin sorg.

– Vi vill bara leva. Ingen vill fly från sitt hemland. Det vill ingen. Vi kom till ert land för att leva i frihet. Snälla, snälla, utbrast Nawroz Jamali innan han föll ihop.

Han hade inte hört något från sin vän Moshtaba Habibi på några timmar och befarade att han var en av dem som satt på bussen. Aftonbladet har tidigare berättat om den talangfulle brottaren Moshtaba Habibi. Han kom till Sverige 2015 och i år blev han svensk mästare i sin viktklass.

Längre ned på vägen, vid en rondell, blev situationen problematisk för polisen då några aktivister hade lagt sig på vägen.

– Det var ändå så att när vi skulle köra iväg så hade flera personer lagt sig på vägen vid rondellen längre bort. Vi pratade med dem och några fick vi lyfta bort. Det är inget konstigt, säger Ewa-Gun Westford.

En person gripen

En person greps i Åstorp misstänkt för våldsamt upplopp.

– Det skedde efter att bussen kört. Då var det en person som fortfarande hade frustration kvar och gick, tillsammans med ett tiotal andra, mot polisen. Vi försökte prata med personen men denne lugnade sig inte, säger Ewa-Gun Westford.

När bussen kört från området satt flera personer gråtande kvar på marken. Några satte sig i sina bilar och följde efter bussen mot flygplatsen.

Cirka 30 minuter efter att bussen lämnat Åstorp ringer Nawroz Jamali upp Aftonbladets reporter. Han har samlat sig och har glädjande nyheter – Moshtaba Habibi är kvar på förvaret. Han är en av de fem som fått verkställighetshinder.

– Jag blev jätteglad. Vi vet inte vad som händer imorgon men nu är han där. Samtidigt är jag ledsen för de andra som åkte, säger Nawroz Jamali. 

Det florerade olika uppgifter under dagen om hur många som egentligen skulle utvisas. 

Claes Nöjd, utredare för Kriminalvårdens nationella transportenhet, uppgav inledningsvis att man beställt plats till 21 personer. Ewa-Gun Westford, presstalesperson polisregion syd, angav att ett 15-tal personer skulle utvisas. Tobias Lohse, ordförande Refugees welcome, hade en lägre siffra.

 – Från början var det tolv personer som riskerade att deporteras idag, sa han. 

ANNONS

Nu kan du köpa Muminmuggen Fiske till ett rabatterat pris hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Gå till rabatten

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Åstorp