Trump tänker erkänna Jerusalem som Israels huvudstad

NYHETER

USA:s president Donald Trump kommer att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad i ett tal på onsdagen, uppger en högt uppsatt medarbetare i Vita huset för flera nyhetsbyråer.

Han kommer också att beordra flytten av den amerikanska ambassaden. En flytt som kan ta flera år.

Beslutet är kontroversiellt och bryter mot årtionden av försiktig amerikansk politik. Efter tisdagens besked om att USA planerar att flytta sin ambassad från Tel Aviv till Jerusalem har Donald Trump varnats om att ett sådant agerande kommer att röra upp känslorna i den spända regionen.

Men nu uppger en högt uppsatt tjänsteman i Vita huset att Trump kommer att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad i ett tal på onsdagen, klockan 19 svensk tid.

– Han ser det här som ett erkännande av faktiska förhållanden, både historiska och nutida, säger den anonyma källan, enligt nyhetsbyråerna AP och AFP.

Presidenten kommer även att ge order om att börja planera ambassadflytten. Något som kan komma att ta "år".

– Det kommer att ta tid att hitta en plats, att ordna med säkerheten, rita en ambassadbyggnad, finansiera fastigheten och bygga den, säger källan.

Det lär dröja minst tre-fyra år innan flytten är ett faktum.

Trump uppges stödja en tvåstatslösning och vara övertygad om att det går att nå en fredsuppgörelse mellan israeler och palestinier.

Israel ser Jerusalem som sin huvudstad, men världssamfundets länder, däribland USA, använder i stället Tel Aviv för ambassader.

FAKTA

Därför är Jerusalem så kontroversiell

  • Jerusalem har varit omstritt i årtusenden, och kontroverserna fortsätter med full kraft. I FN:s delningsplan för Palestina 1947 - som ledde till skapandet av Israel - var Jerusalem en internationell stad mellan de judiska och arabiska stater som skulle skapas.

  • Känsligheten i frågan har gjort att omvärlden i stället behandlat Tel Aviv som Israels huvudstad. Sverige har, liksom USA och många andra länder, sin ambassad i Tel Aviv och bara ett konsulat i Jerusalem.

  • Egentligen fattade USA ett annat beslut redan 1995, då kongressen röstade igenom en lag som kallas The Jerusalem Embassy Act. "Sedan 1950 har staden Jerusalem varit staten Israels huvudstad", står det i lagen.

  • Lagen har dock ett kryphål, som troget utnyttjats sedan dess - genomförandet kan skjutas upp ett halvår i taget, om "nationell säkerhet" kräver det.

  • Alla presidenter har två gånger om året punktligt skrivit under uppskjutandet. Och Donald Trump gjorde det också första gången det blev aktuellt, i somras. Nästa underskrift skulle egentligen ha gjorts senast i måndags, så nu hänger frågan i luften.

Här är Trumps år i siffror 00:51
ARTIKELN HANDLAR OM