Trump tänker erkänna Jerusalem som Israels huvudstad

USA:s president Donald Trump kommer att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad i ett tal på onsdagen, uppger en högt uppsatt medarbetare i Vita huset för flera nyhetsbyråer.

Han kommer också att beordra flytten av den amerikanska ambassaden. En flytt som kan ta flera år.

Beslutet är kontroversiellt och bryter mot årtionden av försiktig amerikansk politik. Efter tisdagens besked om att USA planerar att flytta sin ambassad från Tel Aviv till Jerusalem har Donald Trump varnats om att ett sådant agerande kommer att röra upp känslorna i den spända regionen.

Men nu uppger en högt uppsatt tjänsteman i Vita huset att Trump kommer att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad i ett tal på onsdagen, klockan 19 svensk tid.

– Han ser det här som ett erkännande av faktiska förhållanden, både historiska och nutida, säger den anonyma källan, enligt nyhetsbyråerna AP och AFP.

Presidenten kommer även att ge order om att börja planera ambassadflytten. Något som kan komma att ta "år".

– Det kommer att ta tid att hitta en plats, att ordna med säkerheten, rita en ambassadbyggnad, finansiera fastigheten och bygga den, säger källan.

Det lär dröja minst tre-fyra år innan flytten är ett faktum.

Trump uppges stödja en tvåstatslösning och vara övertygad om att det går att nå en fredsuppgörelse mellan israeler och palestinier.

Israel ser Jerusalem som sin huvudstad, men världssamfundets länder, däribland USA, använder i stället Tel Aviv för ambassader.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN