1,5 miljoner invånare evakueras från amerikanska östkusten

avJenny Rydberg

Närmare 1,5 miljoner invånare tvingas evakuera från den amerikanska östkusten inför orkanen Florence.

Florence klassas som en kategori 4-orkan, vilket innebär att den kan orsaka katastrofala skador.

– Riskera inte era liv för att rida ut en monsterstorm, säger Jeff Byard från den federala krisberedskapsmyndigheten i USA, enligt CNN.

Orkanen närmar sig den amerikanska östkusten och förväntas nå land på fredag. Men redan under torsdag morgon räknar man med att stormvindar kommer att nå kusten i North Carolina och South Carolina. Orkanvindarna kan komma att kännas av redan under torsdagskvällen.

1 av 8 | Foto: NASA
Florence fotograferad av ISS.

– Det här kommer att bli en storm som skapar och orsakar massiv skada i vårt land. Det kommer att ta lång tid att återhämta sig efter det här. Det kommer inte att vara en storm som vi återhämtar oss från på några dagar, säger Jeff Byard från den federala krisberedskapsmyndigheten i USA, enligt CNN.

Obligatoriska evakueringsorder, som berör nästan en och en halv miljon invånare, har utfärdats längst kusten i delstaterna North Carolina, South Carolina och Virginia. Utöver invånarna måste även ett stort antal turister evakuera.

”Riskera inte era liv”

North Carolinas guvernör Roy Cooper uppmanar de boende i North Carolina att följa ordern om att evakuera.

– Den här stormen är ett monster. Även om ni har ridit ut stormar förut så är den här annorlunda. Riskera inte era liv för att rida ut en monsterstorm, säger han enligt CNN.

Under tisdagen har USA:s president Donald Trump haft ett möte med representanter från departementet för inrikes säkerhet och den federala krisberedskapsmyndigheten.

”Snålar inte med några resurser”

– Min absolut högsta prioritet är det amerikanska folkets säkerhet. Vi snålar inte med några resurser och är helt förberedda. Vi är redo, säger presidenten, enligt CNN.

Även stormen Isaac är på väg mot land och förväntas nå Små Antillerna, en grupp öar i Västindien, på torsdag. Isaac nedgraderades till en tropisk storm under natten till tisdagen, men kan uppgraderas till, eller vara nära, orkanstyrka på torsdag.

Orkanen Helene befinner sig också ute på Atlanten, men i nuläget beräknas den inte nå land under den närmaste tiden.

ARTIKELN HANDLAR OM

Väder

Virginia

USA