De misstänkta ryska agenterna: ”Vi är inte agenter”

De två männen som misstänks ligga bakom mordförsöket på den tidigare ryske ex-spionen Sergej Skripal och hans dotter Julia har nu trätt fram i offentligheten.

I rysk statskontrollerad media tillbakavisar de uppgifterna om att de är ryska agenter.

”Vi har ingenting att göra med Skripals förgiftning”, säger männen i intervjun.

I mars i år hittades den tidigare ryske dubbelagenten Sergej Skripal, 66, och hans dotter Julia, 33, på en parkbänk i Salisbury i England.

Båda hade utsatts för nervgiftet Novitjok och vårdades länge på sjukhus.

Ryssland anklagades tidigt för att ligga bakom mordförsöken, och i förra veckan gick den brittiska polisen ut och meddelade att man identifierat de båda männen som ryska medborgare vid namn Alexander Petrov och Ruslan Bosjirov.

Strax efter gick Storbritanniens premiärminister Theresa May ut och meddelade att man genom flertalet bevis identifierat dem som officerare i den ryska militära underrättelsetjänsten GRU.

– Det var inte en operation som utfördes på eget bevåg, har May sagt i ett uttalande i parlamentet.

”Inte agenter”

Under onsdagen gick Rysslands president Vladimir Putin ut och tillbakavisade uppgifterna om att männen är agenter vid den ryska militära underrättelsetjänsten GRU.

”Vi vet vilka de är, vi har hittat dem. De är civila personer, såklart”, sa Putin i ett uttalande.

Vidare tillade han att man nu hoppades att de två männen ska träd fram offentligt och berätta sin version av historien.

Och bara dagen efter uttalandet dök de båda männen upp i rysk, statskontrollerad tv.

”Vi är inte agenter och vi har ingenting att göra med Skripals förgiftning” sa männen i en tv-sänd intervju och tillade att det endast rör sig om ett slumpartad och olycksbringande tillfällighet.

Skulle besöka domkyrkan

Männen, som påstår sig vara i 40-årsåldern och arbetar med näringstillskott, bekräftar dock att de befann sig i Salisbury den 3 mars och att de var där för att besöka stadens mest kända sevärdheter.

”Våra vänner har länge föreslagit att vi skulle besöka den fantastiska staden och besöka domkyrkan för att se det berömda tornet och spiran”, säger Alexander Petrov och fortsätter:

”Självklart åkte vi också dit för att se Stonehenge och Old Sarum men det gick inte eftersom det var lerigt överallt. Vi blev våta och tog då första bästa tåg tillbaka till London”.

I en timme ska de ha varit i Salisbury – varpå merparten av tiden ska ha bestått av tågväntan.

”Kanske gick vi förbi Skripals hus då, men vi visste inte vart det låg” säger Ruslan Bosjirov.

På frågan om de hade på sig nervgiftet Novitjok svarar båda männen nej.

”Löjligt att ha damparfym i väskan”

Ingen av dem ska heller haft på sig en parfym flaska av märket Nina Ricci, som innehöll samma gift, och som hittades i en papperskorg samband med att en man och en kvinna utsattes för samma gift i staden Amesbury, inte långt från Salisbury, i juli i år.

Kvinnan avled och mannen fick livshotande skador. Mannen har dock gradvis blivit bättre.

”Vore det inte löjligt om anständiga män som vi bar omkring på damparfym? Tullen kontrollerar allt. De skulle ha frågat varför vi hade kvinnoparfym i väskan” svarar Ruslan Bosjirov på frågan.

Vidare förklarar de att de numera känner rädsla över att gå utomhus, efter att Storbritannien pekat ut dem som ansvariga för dödsuppdraget.

Ledamot av brittiska överhuset och representant för Salisbury, John Glen, säger till Sky News att uttalandet från de ryska männen inte är trovärdigt och att de inte ”matchar uppgifterna som de har på de misstänkta personerna”.

Publisert:

LÄS VIDARE