Mordet på Hallandsåsen: Flickorna slogs ihjäl

Polisens rättsmedicinska undersökning klar

De två 18-åriga flickorna som hittades döda på en soptipp på Hallandsåsen slogs ihjäl.

De dog av hjärnskador i kombination med kylan, enligt polisens rättsmedicinska undersökning, som presenterades på onsdagen.

Tidigt i mordutredningen förekom teorin att de två flickorna skulle ha drogats, men enligt den rättsmedicinska undersökningen finns det inga som helst spår efter droger. I stället är polisen nu säker på att flickorna har slagits ihjäl, och att de dog av en kombination av våldet och kylan.

Polisen kan dock inte säga vad flickorna har blivit slagna med för tillhygge.

Det är inte heller klart att de har blivit slagna – någon kan ha dunkat deras huvuden mot marken. Polisen ger inga svar på den frågan.

Hittades på soptipp

Det var den 18 januari de två flickorna hittades döda på avstjälpningsplatsen längs E6:an, högst upp på Hallandsåsen.

Kvällen innan hittades deras kraschade bil fyra kilometer bort.

Samma dag som flickorna hittades greps och anhölls två 17-åriga ynglingar, misstänkta för morden. De häktades några dagar senare.

Enligt polisen har flickorna dumpats på platsen innan bilkraschen inträffade. Om morden har begåtts på samma plats som flickorna hittades vet polisen ännu inte.

Polisen har funnit teknisk bevisning som binder ynglingarna till den kraschade bilen. Vad det rör sig om för fynd avslöjas inte.

Misstankar om droger

Tidigt i utredningen kom misstankarna om att kvinnorna hade drogats, och sömnmedlet Rohypnol sågs som ett möjligt medel som använts. Den rättsmedicinska undersökningen finner dock inga spår av droger i flickorna. Inte heller pojkarna har varit drogpåverkade, enligt polisen.

Skulle på fest

De två flickorna var på väg från hemstaden Veinge för att gå på fest i Varberg. De kom aldrig fram. Väglaget var dåligt, och de ville helst inte köra så långt.

Enligt vittnesuppgifter har en av de häktade 17-åringarna berättat att han pratat med flickorna i mobiltelefon på kvällen, och bjudit över dem på fest hemma hos honom istället. I förhör medger en av de häktade att det stämmer.

Enligt hans berättelse träffades de två ynglingarna och flickorna i Östra Karup kring midnatt, och var tillsammans under kvällen. Han förnekar däremot att de har någonting med mordet att göra.

Hans kamrat, den andre 17-åringen, hävdar att de inte har träffat flickorna under kvällen.

Kvart i ett på natten pratade en av flickorna med sin pappa i telefon, och sade att hon var på festen i Varberg. Det var inte sant. De befann sig då i Ängelholm, tillsammans med de båda ynglingarna. Det har polisen kommit fram till med hjälp av en mobiltelefonsändare, som aktiverades vid samtalet. Vad som sedan hände är oklart.

De båda 17-åringarna har hela tiden nekat till att ha med mordet att göra.

Ny husrannsakan

Så sent som i går på tisdagen gjorde polisen en ny husrannsakan hos en av de häktade 17-åringarna.

Efter flera timmars sökande lämnade poliserna 17-åringens hem med en tröja och ett par byxor.

Polisen söker fler

Polisen undersöker också tre andra ynglingar, varav en är bror till en av de häktade 17-åringarna. Dessa misstänks ha rånat en videobutik i Båstad, den 16 januari – samma kväll flickorna försvann. Vid rånet användes ett avsågat hagelgevär. Ett sådant hittades på Hallandsåsen, intill platsen där flickornas kroppar hittades.

En av ynglingarna förhördes i fredags i Dalarna, där de befinner sig. Vad dessa förhör ledde till har inte polisen avslöjat.

Tidigare artiklar

Tipsa polisen

Karin Klarström, Per-Ola Ohlsson