"Var noga med att kolla priset"

NYHETER

Var noga med att kolla vilken sorts pris du får när du får din antikvitet värderad.

Det beror helt och hållet på vem som värderar.

Det är ett av de råd som antikexperterna Eva Seeman och Jörgen Martinsson gav aftonbladet.se:s läsare.

Läs hela chattet här.

Eva Seeman och Jörgen Martinsson säger: Hej, nu är vi på plats för att besvara era frågor.

Jugge säger: Var hittar man köpare som är villiga att betala det värderade priset?

   Eva Seeman och Jörgen Martinsson säger: Många experter jobbar på auktionsfirmor, och säger då "på auktion skulle du kunna få", och då kan man förvänta sig att verkligen få detta pris på just en auktion. Det finns ingen generell regel för vilken typ av pris man säger på antikrundan, därför måste man lyssna på vad experten säger, om han säger "på auktion", försäkring eller vad en samlare kanske skulle kunna betala. Den sista prisuppgiften är det kanske svårare att hitta köpare för och det är ofta så att de experter som ger den prisuppgiften ofta har egna antikaffärer. Priset är ofta lite högre än det man säger för auktion.

Lemmy säger: När jag var grabb hittade jag ett kantigt spänne i malm (den gamla formen av mässing, ni vet) uppe i Gysingetrakten. Jag hittade det i en gammaal raserad smedja. Det är stort, tungt och massivt. Rektangulärt: ramen är cirka 15 mm bred, 100 x 50 mm. Hur gammalt är det? Och hur mycket kan det vara värt?

   Eva Seeman och Jörgen Martinsson säger: Malm är ingen metall. Gulmetall är ofta mässing eller brons och mässing är en blandning mellan koppar och zink, och brons en blandning mellan koppar och tenn. Båda är gula, men man kan med blotta ögat ofta inte säga vad som är vad. Förmodligen är det ett spänne till hästseldon. Kan vara värt pengar, men då måste man se föremålet i fråga.

Envira säger: År det en bra tid att sälja av sina gamla antikviteter nu? Eller är det bättre att vänta ett tag? Vill såklart tjäna så mycket pengar som möjligt. Finns det något som går bättre på marknaden nu?

   Eva Seeman och Jörgen Martinsson säger: Antikmarknaden består av olika typers köpare. Det som svenskarna köper som inte tillhör det allra dyraste är lite på nedgång just nu. Det som är mest inne för tillfället är ryska föremål, som kan ha tiodubblat priset på de senaste fem åren, framför allt rysk konst. Men det är köpläge på svenska föremål just nu.

Johan säger: Vad kan en Arne Jacobsen "Ägget" i svart skinn, ganska sliten, vara värd?

   Eva Seeman och Jörgen Martinsson säger: Slitage är ok om det inte är några hål, och kanter får inte vara skavda. Utan fotpall kan priset ligga runt 20.000-25.000 kronor. Är skicket sämre kan priset ligga kring 12.000 till 15.000 kronor.

an säger: Hejsan, har en bröllopskista hemma som är från 1730-talet som min släkt i finland haft tidigare men nu har jag ärvt den, vad kan en sådan vara värd ??

   Eva Seeman och Jörgen Martinsson säger: Frågan är om den är målad med blommor och årtal, med trevliga beslag och ett bra lås. I sådana fall kan den vara värd från 2.000 till 6.000 kronor för en normalstor kista. Kistor är i regel ganska billiga. Speciellt i Skåne kan man få fantastiska kistor från 1.000 till 3.000 kronor.

ooola säger: vad är det mest värdefulla ni fått in?

   Eva Seeman och Jörgen Martinsson säger: De högst värderade föremålen har legat kring 1 till 2 miljoner. En gustaviansk byrå värderade vi till 2 miljoner, ett fäste av ett vikingatida svärd i guld låg kring miljonen. För länge sen värderades en bronsskulptur av Camille Claudel till 500.000 kronor. Den gick senare på auktion för cirka 20 miljoner.

ollj säger: hejj. jag har ett gammalt barskåp hemma med en 589 år gammal whiskey flaska i. vad kan detta vara värt?

   Eva Seeman och Jörgen Martinsson säger: Svårt, beror lite på skicket. Whiskey finns det många som samlar. Kan inte den marknaden men man får inte sälja sprit på svenska auktioner än så länge, så kolla med utländska.

Johan säger: Har fått för mig att det finns många skojare i antikbranchen, hur vet man att en handlare är seriös?

   Eva Seeman och Jörgen Martinsson säger: Svår fråga. Det finns stora möjligheter för skojare i antikbranschen, men min erfarenhet är att den inte är hårdare belastad än andra branscher. Fråga olika antikhandlare och auktionshus ifall du är tveksam. Om man köper något, kan man se till att få ett kvitto på det man köpt. Är man osäker får man helt enkelt avstå.

Det finns dessutom två olika antikhandlarföreningar. De brukar ha koll på sina medlemmar.

säger: har ärvt en frimärksamling som är från 1800 talet var kan jag värdera dessa och eventuell sälja dem och till vilket pris. tack för ditt svar. ALI

   Eva Seeman och Jörgen Martinsson säger: Det finns flera olika frimärksauktionsfirmor. Jag skulle kolla med två eller tre för att få samlingen värderad. Det finns bland annat något som heter frimärkshuset i Stockholm, i Malmö finns Postiljonen. Men man kan kolla andra också. En rekommendation är att sälja samlingen på auktion. För det mesta går sakerna ofta över utropspris, vilket är en branschbedömning för föremålet. Det är lite lotteri, men det kan vara spännande.

StEeNiS säger: Hur många år gammalt måsta ett föremål va för att klassas som antikt???

   Eva Seeman och Jörgen Martinsson säger: Det finns ingen exakt regel. Det vanligaste är att man säger att en antikvitet ska vara hundra år. Annars pratar man mer om samlar eller designföremål. Huruvida det är intressant på de nivåerna avgörs av kvalitet och hur pass ovanliga de är.

Christina säger: Hej. Vart kan man hitta en sån där trevlig sommarauktion utomhus? Här i trakten verkar de bara ha arrangerade auktioner där de säljer ut mattlager och cykelaffärer.

   Eva Seeman och Jörgen Martinsson säger: Det var en bra fråga. På antikbörsens hemsida kan det finnas sommarauktionsprogram. En återkommande sommarauktion är Järvsös auktion. Den brukar vara rätt trevlig och ha en del intressanta allmogeföremål.

kenny säger: Är det ofta så att säljare ångrar sig när de väl sålt sin ögonsten?

   Eva Seeman och Jörgen Martinsson säger: Nej, det kommer alltid nya saker. Det är det är spännande. De flesta har begränsad yta hemma, så det är bra att byta ut lite ibland. För en samlare blir hemmet aldrig klart. Men ibland händer det att man ångrar sig.

   Eva Seeman och Jörgen Martinsson säger: Har ni fler frågor kan ni vända er till de stora auktionsfirmorna för att få ert föremål värderat. På de stora auktionsfirmornas hemsidor kan man kolla in gamla auktioner, för att få en egen prisbild. Det är en service som blir allt mer vanlig.