"Rymning ger respekt i medfångarnas ögon"

NYHETER

Kris chattade om livet på rymmen och säkerheten på svenska fängelser

Personalen är ofta inblandad om en fånge får in vapen.

Det säger Martin Johansson, ordförande för Göteborgsavdelningen i föreningen Kris - Kriminellas Revansch I Samhället.

Han har själv både suttit i fängelse och rymt och tror inte att Tony Olsson lyckats ta sig ut ur landet.

Martin Johansson säger: Hej nu är jag här och är redo att svara på era frågor!


Linen33 säger: Är du en fd kriminell kille?isåfall vad fick dig o tänka till o ändra bana?

Martin Johansson säger: När jag fick mitt sista straff insåg jag att det handlade enbart om förvaring i många fall. Om jag ville göra en förändring fick jag göra det själv. Jag insåg hur det drabbade mina barn och mina nära och kära. Man kan säga att jag mognade lite sent. Sen fick jag hjälp av KRIS att gå vidare.

Per-Åge

säger: Hur stor chans har man att klara sig om man rymmer?

Martin Johansson säger: Det beror på vad man gör under tiden man är på rymmen. Fortsätter man sin brottsliga verksamhet är risken att åka fast desto större. Sen beror det på hur hög prioritet polisen har på att hitta en. Det beror mycket på vad det är för brott man begått.

fred

säger: Har du någon gång rymt från ett fängelse

?

Martin Johansson säger: Ja, det var i början på 90-talet. En av mina drömmar var att göra en klassik rymning med lakan och hela köret, det gjorde jag en gång och lyckades hålla mig ute en månad. Men åkte dit efter nya brott.

Jalle

säger: Var tror du fångarna från Hall blivit av?

Martin Johansson säger: Inte lätt att veta. Jag kan inte svara på den frågan. Man söker nog sina hemtrakter där man känner sig trygg.

jurist

säger: Är säkerheten så låg som det påstås på anstalterna. Kan man verkligen smuggla in vapen och narkotika om man är lite uppfinningsrik?

Martin Johansson säger: Det är mycket tristess på anstalten. Det många gör är att planera nya brott och få in nya grejer. När det handlar om vapen och narkotika är ofta personalen inblandad.

Swifty

säger: Är det lättare att rymma idag än för 10 år sedan tror du?

Martin Johansson säger: Nej det tror jag inte. Brotten bli ju brutalare, och brottslingarna blir djärvare och djärvare. Finns det människor som är kapabla till grovt våld, så spelar det nog ingen roll vilken säkerhet man har. Jag tror på mer kontroll av personalen - inte bara satsa på kontroll av fångarna.

DIck

säger: Kan man verkligen komma ut ur en cell med hjälp av en tandborste som dom gör i filmer???

Martin Johansson säger: Nä, det är helt omöjligt!

säger: Hej Martin! Lycka till med chatten!

Tord

vad

säger: tro du tony olsson har lämnat landet.

Martin Johansson säger: Nej, men det är bara spekulationer. Jag vet inte vad som rör sig i hans huvud. Han är för igenkänd - det är nog inte så lätt att komma ur landet då.

Lajni

säger: Eftersom det inte är straffbart att rymma i dagsläget, så har man ju inte så mycket att förlora på att försöka rymma. Anser du att man borde införa strängare straff för rymlingar?

Martin Johansson säger: förNej, det tycker jag inte. Jag tycker att man ska bättra förhållandena och få mer innehåll i straffet, så att de inte bara sitter och väntar ut tiden.

martin

säger: ÄR det verkligen så illa ställt med personalen? Har du exempel utan att avslöja namn?

Martin Johansson säger: Det förekommer ju. de senaste åren så har det ju förekommit. jag kan inte svara på om det är vanligt eller inte. Vad jag upplevt vill jag inte prata om, men visst har jag fått in mobiler via personal.

Chris

säger: Är det svårt för en kriminell som rymt att ta sig utomlands?

Martin Johansson säger: Det beror på om man har kontakter eller pengar. Men jag tror inte att det är så himla lätt.

J-Lo

säger: Hej. Hur blir man behandlad om man kommer tillbaka efter en rymning? Får man mer respekt från medfångar? Tuffare från väktare?

Martin Johansson säger: Respekten stiger helt klart i medfångarnas ögon. Ryktet sprider sig fort och tidningar trycker upp löpsedlar. I våran värld är detta imponerande. Det blir ju tuffare restriktioner från personalen. Man hamnar på tyngre och säkrare avdelningar - om man bedöms som rymningsbenägen.

hejsan

säger: KAn det inte vara så att dom här två som har blivit tagna igentligen försöker förvirra polisen för att dom andra två ska komma undan? Dom kanske har fått massor av pengar för det.

Martin Johansson säger: Inte en aning! Men jag tror inte det.

renee

säger: tror du dessa fångar är farliga för almänheten också??

Martin Johansson säger: Nej! Man håller sig ju undan, och det är ju inte allmänheten som rymlingen är rädd för. De har ju säkert allt planerat - jag tror inte allmänheten behöver vara rädd för det. Man ska ju inte försöka föra ingripa om man sser dem på stan. Man ska nog lägga benen på ryggen.

Håkan

säger: är de sant att man får betala upp mot 100.000:- för att någon skulle vilja ta på sig jobbet som fritager?

Martin Johansson säger: Inte en aning!

Magnus

säger: Hur bemöts man av arbetsgivare som fd. straffad? Får man en ordentlig chans att komma tillbaka på rätt spår eller blir man ofta bortstött?

Martin Johansson säger: Ofta många gånger har vi ingen utbildning, ingen arbetslivserfarenhet. Har man ett långt kriminellt liv bakom sig är det jättesvårt. Man ska ha stor tur om man träffar på en arbetsgivare som vill satsa på en. Därför är det så viktigt med förberedande inför frigivningen, med ett vettigt innehåll i straffet - så att man har kontakter när man kommer ut., så man får en möjlighet att påverka sin frigivning och vad som händer efter den. Man måste vara väldigt stark som person, så man klarar av hopplösheten, rädslan och ensamheten som infinner sig. Där kan KRIS hjälpa till och stötta - så man får en trygg plats att landa på.

Pär

säger: Är det sant att rymlingar i Sverige inte riskerar längre straff när de rymmer? Om det är så tycker du att det är rätt??

Martin Johansson säger: Jag ska inte gå in mer på vad jag tycker är rätt och fel - det är upp till myndigheterna och samhället att avgöra det och använda lite sunt förnuft i det beslutet. Som organisation tror vi inte på hårdare straff.

jurist

säger: Tycker du att personalen på anstalterna ska få bära vapen?

Martin Johansson säger: Nej! Om de inte kan hålla sig från att bryta mot lagen, tänk då på vad som kan hända om de får vapen i händerna... det föder ännu farligare brottslingar.

Fredde

säger: vad tycker du om säkerheten på de svenska fängelserna?

Martin Johansson säger: Den är ju bra. Hur mycket ska man satsa på säkerhet? Det talas för lite om innehållet. Någonstans kan alla människor förändras - men man måste få stöd. Annars blir det för mycket vi och dom-känsla. Det föder mer hat och ilska att bara satsa på säkerheten.

Tony O

säger: jag tycker att det är otroligt att något sådant här kan ske... bör Bodström avgå efter detta tycker du?

Martin Johansson säger: Nej, det tycker jag inte. Jag tycker att de ska tänka om litegrann. Det handlar inte bara om säkerhet. KRIS har ett bra samarbete med honom. De gör säkert så gott de kan - men de ska lyssna mer på frivilligorganisationer när det gäller motivationsprogram etc. Då tror jag att det skulle bli en förbättring och färre fångar skulle vilja rymma.

Moderator

säger: Nu måste vi avbryta chatten. Tack alla som ställt frågor. Hela chatten läggs inom kort ut på sajten.

Martin Johansson säger: Om ni har några frågor kan ni vända er till KRIS hemsida. Där finns människor som man kan ringa om man behöver hjälp, stöd eller råd när det gäller anhöriga, eller intagna. Vi har även ungdomsprogram eftersom vi tror mycket på förebyggande arbete. Hej då allihopa och ha en trevlig och go}sommar!