Så torterades Iraks idrottsmän

NYHETER

Straffades av Saddams son efter dåliga OS-resultat

De tvingades släpa sig fram i het tjära. De blev slagna på fotsulorna. De sattes i spiklådan. De fick fingrarna krossade.

Detta var vad som väntade irakiska olympier som kom hem från ett OS utan att ha lyckats i sin sport. Bakom tortyren stod Saddam Husseins son, Uday Hussein.

Nu visar de irakiska myndigheterna upp tortyrinstrumenten.

I april förra året skadades den irakiska olympiska kommitténs högkvarter svårt i ett bombanfall från amerikanska styrkor. I källaren upptäcktes en lång rad tortyrinstrument, som användes mot landet egna olympier. Om idrottsmännen inte presterade tillräckligt bra i de olympiska spelen väntade ett smärtsamt välkomnande när de kom hem, uppger internationella medier.

Kedjor med stålhullingar

Den som konstruerade tortyrinsrumenten hämtade förmodligen inspiration från den mörkaste medeltiden. Här finns piskor gjorda av kedjor med stålhullingar, stora som tennisbollar, fastsatta i kedjeslutet. Här finns en spiklåda, av "järnjungfru"-modell. Idrottsmannen stängdes in i lådan, och genomborrades av spikar när lådan stängdes.

– Under den förra regimen ville Uday se bra resultat, han ville ha vinnare. Han gillade inte andraplatser, säger Talib Mutan, som sitter i den irakiska olympiska kommittén, till AP.

– Om inte idrottsmännen vann blev de torterade, fortsätter han. Och Uday straffade människor i idrottsmannens omgivning, som deras tränare.

Får delta i Aten

I år får irakiska olympier delta vid OS i Aten. I maj 2003 blev landet bannlyst i OS-sammanhang, när tortyren blev känd. Beslutet om att åter godkänna Iraks olympiska kommitté kom i februari i år.

– Det är ett svårt jobb, men vi ska göra vårt bästa för att förbereda oss den korta tid som återstår innan spelen börjar, sade chefen för landets nya olympiska kommitté, Ahmed al-Samarrai till BBC när beslutet kom i februari.

Tidigare artiklar

Karin Klarström