Presidentkandidaten Kerry förbereder sitt viktigaste tal

NYHETER

Kliver in i rampljuset på demokraternas konvent

Foto: Under torsdagen ska John Kerry hålla sitt viktigaste tal hittills i karriären. Då ska han förklara varför väljarna ska rösta på honom i november.

Med en höjd, knuten näve steg den demokratiske presidentkandidaten ur kampanjflygplanet i Boston på onsdagen.

– Välkommen hem. Välkommen till Superbowl, sade han vid sin ankomst till delstaten Massachusetts, där han varit senator i fyra perioder.

På torsdagskvällen är det dags: då kliver John Kerry in i rampljuset på demokraternas konvent i Boston. Nu behöver han konkret presentera sin politik.

Det blir det viktigaste talet senator Kerry hållit i sin långa politiska karriär.

Tillfrågad om innehållet i talet svarade Kerry enligt Reuters:

– Det kommer att bli en överraskning.

Men vad han säger, och hur han säger det, när han accepterar partiets nominering lär definiera hans kampanj – och mediebilden av honom.

Nu ska Kerry förklara varför väljarna ska rösta på honom i november. Det räcker inte att vara en ”icke-Bush”. Kerry måste berätta hur han konkret kan skapa fler jobb, och exakt vad han vill göra i ”kriget mot terrorismen” som inte redan görs.

Tappat försprång

En färsk undersökning för Washington Post och ABC-News visar att Kerry tappat det opinionsförsprång han haft, både vad gäller personliga egenskaper och hans inställning i sakfrågor.

Kanske har republikanernas tv-reklam och politiska utspel, där Kerry porträtterats som en velig skattehöjare som vänder kappan efter vinden, fått visst genomslag.

För bara en månad sedan ansågs Kerry vara den kandidat som bäst förstod folks problem och delade deras värderingar. Där är Bush nu ikapp.

Vid det förra mättillfället litade väljarna betydligt mer på Kerry vad gäller skatter, sjukvård, utbildning och ekonomi, och det vägde jämnt mellan kandidaterna i fråga om terrorbekämpning och Irak. Nu har Bush knappat in. 55 procent anser att han hanterar terrorismen väl, mot 37 procent för Kerry.

Men 46 procent av dem som har demokratiska sympatier – och en majoritet av dem som kallar sig oberoende – är osäkra på vad utmanaren till presidentposten står för och många vill gärna veta mer.

Mediebilden avgör

Den som själv söker information i initierade dagstidningar eller politiska magasin har kunnat skapa sig en rätt god bild av John Kerry. Men för miljoner amerikaner styrs omvärldsbilden av korta tv-inslag, där det sällan handlar om komplexa sakfrågor. Hans framtoning inför kamerorna på torsdagskvällen kan bli avgörande.

Samtidigt som Kerry torde vara chanslös om han inte lyckas övertyga väljarna om att han kan göra USA ”säkert”, är ekonomin och arbetstillfällena de valfrågor som är viktigast för flest väljare – särskilt i delstater som Ohio, Pennsylvania och Michigan, där lågkonjunkturen gått hårt fram och där det väger jämnt mellan kandidaterna.

Demokraterna viftar bort Kerrys tappade opinionsförsprång och hänvisar till att han ligger ovanligt bra till gentemot en sittande president. Partiet har också sluppit uppslitande strider under nomineringsprocessen, eftersom Kerry blev klar redan i mars.

Två av tre väljare säger enligt denna undersökning att höstens val blir deras livs viktigaste.

Gunilla Kinn/TT