Publicerad:
Uppdaterad:

Matti Nykänen knivhögg man

Publicerad:
Uppdaterad:

Greps av polis misstänkt för dråpförsök

HELSINGFORS

Matti Nykänen sitter anhållen hos polisen misstänkt för dråpförsök.

Den forna backhopparstjärnan knivhögg en annan man i tisdags.

Drog kniv Matti Nykänen greps av finsk polis då han efter ett gräl om fingerkrok misstänks av knivhuggit en annan man.
Foto: Lasse Allard
Drog kniv Matti Nykänen greps av finsk polis då han efter ett gräl om fingerkrok misstänks av knivhuggit en annan man.

Vid en sommarstuga i Nokia utanför Tammerfors rapporterades i tisdags eftermiddag ett knivslagsmål. Då polisen kom till platsen fann man en svårt skadad man och Matti Nykänen, 41.

– Offret ligger på sjukhus i Tammerfors med allvarliga men inte livshotande skador. Gärningsmannen hålls anhållen tillsvidare, säger kommissarie Pasi Nieminen på Nokiapolisen till Aftonbladet.

Bråk om fingerkrok

Han är förtegen om närmare omständigheter kring knivslagsmålet och säger att polisen först måste bilda sig en egen uppfattning om vad som egentligen hände. Enligt uppgift var det en utmaning i fingerkrok och oenighet om regeltolkningar som utlöste slagsmålet.

Kan häktas

Senast på fredag klockan tolv måste polisen besluta om man släpper Nykänen på fri fot eller begär honom häktad.

Grov misshandel leder automatiskt till ovillkorligt fängelsestraff. Det innebär att om Matti Nykänen fälls så måste han denna gång avtjäna sitt straff. Han har två gånger tidigare dömts till villkorliga straff. Första gången på åttiotalet då han dömdes för kioskinbrott. Andra gången i våras då han dömdes för att ha knivhuggit sin dåvarande exhustru, nuvarande hustru Mervi Tapola.

Strippartist

Prövningstiden för den villkorliga domen går ut först år 2006. Det innebär att om Nykänen gör sig skyldig till ett brott som leder till fängelsedom före det så måste han avtjäna sitt straff.

Matti Nykänen betraktas som världens genom tiderna bästa backhoppare med fyra guld och ett silver i OS, fem guld, ett silver och tre brons i VM samt ytterligare ett guld i flygbacke-VM.

Efter karriären har Nykänen hunnit med mycket. Han har bland annat försörjt sig som stripteaseartist och schlagersångare.

Staffan Bruun

Publicerad:
Publicerad: