Nyheter

Joy Rahman stämmer staten igen

NYHETER

Vill ha ytterligare 18 miljoner för åren i fängelse

Den mordfriade hemvårdaren Joy Rahman fick i januari det största skadeståndet i svensk rättshistoria – 8,2 miljoner kronor.

Alldeles för lite för de åtta åren i fängelse, anser Rahman som nu stämmer staten på ytterligare 18 miljoner kronor.

Rahman kommer att lämna in sin stämningsansökan till Stockholms tingsrätt i början av veckan.

– Den långa tid han suttit i fängelse bör ge större utslag i ersättningen. Om staten gör fel så ska staten också ta sitt ansvar fullt ut, säger Rahmans advokat Peter Althin till TT.

Krävde 25 miljoner

I januari beslutade Justitiekanslern (JK) att ge Rahman 8,2 miljoner kronor - det högsta skadeståndet i svensk rättshistoria.

Sju miljoner avsåg ersättning för lidande för de åtta år han satt inspärrad på två av landets hårdaste riksanstalter, Kumla och Hall.

Men Rahman hade krävt sammanlagt 25 miljoner kronor för lidande. De 18 miljoner han nu kräver är mellanskillnaden av det belopp han krävt och det han fått.

Det slutliga skadeståndet till Rahman kommer nu att avgöras i en tvistemålsprocess där JK representerar staten.

– Skadestånden i Sverige har legat stilla i många år, men det har börjat röra sig i riktning mot något högre belopp. Jag skulle också önska att man kunde ge mera individuella ersättningar, säger Althin.

Friad för mord på pensionär

JK motiverade det för svenska förhållanden rekordhöga skadeståndet till Rahman med att han varit frihetsberövad under mycket lång tid. Den långvariga fängelsevistelsen har orsakat ett synnerligen svårt lidande för honom. Vidare har brottsmisstanken avsett ett brott som i allmänhetens ögon ter sig särskilt avskyvärt, skrev JK bland annat i sitt beslut.

Rahman dömdes 1994 till livstids fängelse för mord på en kvinnlig pensionär i Sätra i södra Stockholm. Efter att Högsta domstolen beviljat honom resning, friades han av Svea hovrätt i maj förra året.

Ewa Tures/TT

ANNONS

Ellos Badkläder! Baddräkter och bikinis med hög midja, shapingeffekt i fina färger till ett bra pris!

Extern länk från Ellos

Shoppa här

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter