Michael Moore blir valobservatör

NYHETER

Den kontroversielle filmaren bjuds in av Venezuela

Caracas

Venezuela vill göra den kommande folkomröstningen den 15 augusti till en namnkunnig folkfest genom att bland annat bjuda in den amerikanske filmskaparen Michael Moore.

Foto: Filmaren Michael Moore vann pris vid Cannes-festivalen – nu hedras han med att bjudas in som valobservatör i Venezuela.

Valmyndigheten offentliggjorde på onsdagen listan över dem som inbjudits som valobservatörer till landet. Att USA:s förre president Jimmy Carter är inbjuden, liksom representanter för den amerikanska samarbetsorganisationen OAS, förvånar inte så många.

Men att de kan få sällskap av den amerikanske filmskaparen och regeringskritikern Michael Moore och den colombianske nobelpristagaren i litteratur Gabriel Garcia Marquez, får fler att höja på ögonbrynen.

Kan få sällskap av Gorbatjov

För att ytterligare göra valdagen kändistät bjuder Venezuela in den amerikanske författaren Noam Chomsky, nobelpristagaren i ekonomi Joseph Stiglitz och förre Sovjetledaren Michail Gorbatjov.

Venezuelanerna ska i folkomröstningen ta ställning till om de vill att president Hugo Chávez ska avgå. Oppositionen har genom att samla in 2,4 miljoner namnunderskrifter drivit fram folkomröstningen. Landet är starkt polariserat mellan dem som stödjer Chávez och dem som menar att hans vänsterpopulism starkt skadar landet.

Tidigare artiklar

TT-AFP