Storm i Rumänien - värmebölja i Grekland

NYHETER

Aten/Bukarest

I Aten, som snart ska stå värd för OS, noterades under helgen temperaturer på upp till 40 grader. Samtidigt rapporterades dramatiskt väder från andra ställen i Europa.

Temperaturer runt 40 grader är inte ovanliga i Grekland, och nu är det den nivån som råder i flera landsändar. I Aten uppmanades under helgen personer med hjärt- eller andningsproblem att hålla sig inomhus, medan beredskapen höjdes i räddningstjänsten.

I vissa av södra Tysklands alpområden vaknade man upp med nysnö på söndagen. På det högsta berget, Zugspitze, vilade ett tio centimeter tjockt snötäcke och temperaturen i trakten var bara sex plusgrader.

I lördags vållade ett oväder omfattande förödelse i Rumänien. Minst fyra människor omkom och 400 hus förstördes. Mängder av samhällen isolerades och el- och teleförbindelserna bröts till cirka 280 städer och byar.

De som omkom var personer som träffades av blixten när de befann sig i öppen terräng, bland dem två tonåriga herdar.

I jordbruket orsakade hagelskurar stora skador och rumänska myndigheter varnade på söndagen för översvämningar.

Ovädret följde på en veckas värmebölja med temperaturer på upp till 37 grader. Minst 18 dödsfall som beskrivs som värmerelaterade inträffade under den tiden. I Makedonien krävde hettan 15 liv.

Frankrike, som i år har rustat mot värmebölja för att slippa en upprepning av de katastrofala händelserna förra sommaren, har hittills i år mest haft regn.

TT-AFP