Därför tog det så lång tid innan UD agerade

NYHETER

Presschefen Ingrid Iremark chattade med läsarna

– När vi insåg vidden av katastrofen mobiliserade vi alla resurser som vi har tillgång till.

Det sa Ingrid Iremark, presschef på utrikesdepartementet, när hon chattade med läsarna.

Här är hela chattet.

Schepp säger: Hej. Jag och två andra ska åka ner till Thailand i början av mars. Är det något ni inte rekomenderar?

   Ingrid Iremark säger: Hej! Vi avråder just nu från resor till södra Thailands västkust. Hur länge den avrådan består kan vi inte säga idag. Håll er uppdaterade genom att följa våra reserekommendationer på www.ud.se.

Peter säger: Hej Ingrid, vad gör ni för att hjälpa alla föräldralösa barn?

   Ingrid Iremark säger: Hej Peter! Det är hela samhällets uppgift att hjälpa de barn som förlorat sina föräldrar. Vi kommer också att stödja biståndsorganisationer som arbetar med att hjälpa barn i de drabbade länderna.

Mickis säger: Hej ! Hur tar man reda på om någon man känner är saknad?

   Ingrid Iremark säger: Hej Mickis! Du kan vända dig till Rikspolisstyrelsen på telefon 08- 401 38 95 eller 08-405 41 00. Från igår är det Rikspolisstyrelsen som har ansvar för listorna med saknade.

Magnus säger: Hej! Om jag förstått saken rätt har UD främst organisatoriska uppgifter, det praktiska genomförandet bör hanteras av andra aktörer som har erfarenhet av sakområdet, till exempel katastrofhjälp. Är det rätt uppfattat?

   Ingrid Iremark säger: Hej! Du kan vända dig till Rikspolisstyrelsen på tel 08- 405 41 00. RPS har sedan igår ansvaret för listorna med de saknade.

AnnelieStar säger: Kommer ni någonsin få veta exakt hur många svenskar som omkommit?

   Ingrid Iremark säger: Det är omöjligt att svara på. Alla som arbetar med katastrofen gör naturligtvis sitt yttersta för att vi ska få svar på den frågan.

Filip säger: Vet ni om svenska kroppar har bränts i Thailand?

   Ingrid Iremark säger: Vi känner till att anhöriga har låtit kremera avlidna. Laila Freivalds har sagt till de thailändska myndigheterna att inga svenska avlidna får kremeras utan anhörigas medgivande.

Sussi säger: Hej! Vad görs för att listorna över saknade svenskar skall vara korrekta? Det finns ju ett antal personer som är bekräftade saknade och ett ännu större antal som är saknade? Hur går ni till väga?

   Ingrid Iremark säger: UD har kontaktat alla personer som lämnat uppgifter om saknade. Sen igår ansvarar Rikspolisstyrelsen för det fortsatta arbetet med att göra listorna korrekta.

varför? säger: Varför kan man ge ut namnet i andra sammanhang men inte nu?

   Ingrid Iremark säger: Rikspolisstyrelsen har sekretessbelagt namnen. Skälen till det kan du läsa om på deras webbplats www.polisen.se.

matte säger: Hej. Kommer alla avlidna svenskar att transporteras hem?

   Ingrid Iremark säger: Ja, vi kommer att göra allt för att hjälpa anhöriga som vill få hem sina avlidna med detta.

christer eklund säger: Varför tog det så lång tid att reagera tills ni tog flyg och annat till de drabbade områdena?

   Ingrid Iremark säger: Vi beklagar att det tog för lång tid innan vi, liksom många andra, insåg omfattningen av denna katastrof. När vi insåg vidden av katastrofen, mobiliserade vi alla resurser som vi har tillgång till.

aftonbladet.se