Saknade-listor i Norge, Danmark och Finland

NYHETER

Ländernas ambassader ska annonsera i thailändska tidningar

Oslo/Köpenhamn/ Helsingfors

Norge, Danmark och Finland offentliggör namnen på dem som saknas efter flodvågskatastrofen i Syd- och Sydostasien.

Ländernas ambassader i Bangkok publicerar dessutom en annons i thailändska tidningar om försvunna medborgare, skriver den finska nyhetsbyrån FNB.

– Strävan är att annonsen ska ingå i tisdagens tidningar, sade Yrjö Länsipuro, avdelningschef på finska utrikesdepartementet.

I Danmark hade nästan 200 namn kunnat strykas från listan över 286 saknade några timmar efter det att den offentliggjorts på söndagseftermiddagen, skriver nyhetsbyrån Ritzau, som liksom polisen publicerat listan. Fortfarande saknades omkring 100 danskar som polisen inte hade tillräckligt mycket information om för att vilja lämna ut deras namn.

Finland saknade vid samma tid 186 personer. Det var sju färre än i lördags, men minskningen berodde främst på att en del personer förekommit två gånger men med olika förnamn.

Kan stiga

– Det är möjligt att siffrorna ännu stiger då de sista flygplanen anländer. Det kan hända att de anhöriga som kommer för att möta flygplanen ännu inte träffar dem de hoppas på att få återse, sade kriminalöverkommissarie Göran Wennqvist till nyhetsbyrån FNB.

Det sista evakueringsflyget med finländare skulle ankomma söndag kväll.

I Norge saknades 1440 människor på söndagseftermiddagen och 21 norrmän hade bekräftats döda. Listan skulle publiceras på måndagen, enligt nyhetsbyrån NTB.

I värsta fall kan så många som 1000 norrmän ha mist livet, sade statsminister Kjell Magne Bondevik i lördags.

Problematiskt

Att publicera namnen på saknade, som även kan vara personer man tror har varit i katastrofområdet men som man inte har fått kontakt med, är inte oproblematiskt.

– Om vi offentliggör listorna kan vi å ena sidan få in uppgifter som gör det lättare att korrigera antalet saknade. Å andra sidan kan det vara mycket farligt att gå ut med listor som innehåller obekräftade upplysningar om personer. Listor som är osäkra kan göra mer skada än nytta, särskilt när barn är inblandade, sade polischef Ingelin Killengreen till NTB i lördags.

Norges utrikesminister Jan Petersen räknar med att besöka de katastrofdrabbade länderna inom den närmaste framtiden, meddelade han vid en presskonferens på söndagen.

Adress till den danska listan: www.asien.politi.dk

Adress till den finska listan: www.poliisi.fi – klicka på ”På svenska”.

TT