Flickornas dom: två år i fängelse

NYHETER

Stockholmstjejerna fast för smuggling i Storbritannien

Två års fängelse för smuggling av 96 kilo cannabis.

Det blev straffet för de svenska 19-åringar från Stockholm som greps på flygplatsen Heathrow i London i somras.

Foto: skyldig Den 19-åriga tjejen från Stockholm beskrevs av kamraterna som en studiebegåvning. Nu har hon och en jämngammal kompis dömts för narkotikasmuggling i Storbritannien.

När tullarna öppnade de två väskorna insåg de att de gjort ett jättekap. Där låg 96 kilo cannabis med ett gatuvärde på 4,7 miljoner kronor.

"Fria om ett halvår"

Väskorna tillhörde två 19-åringar från Stockholm. De hade rest på ett flyg från Banjul i Gambia.

I fem månader har de suttit häktade. Och i fredags dömdes de till två års fängelse.

Enligt uppgifter till Aftonbladet ska båda flickorna ha begärt att de ska få avtjäna straffet i svenskt fängelse. Men att bli överflyttad från Storbritannien kan ta tid.

- De får räkna av den tid de redan suttit häktade, fem månader. Och enligt uppgifter till oss på UD kan de vara fria redan om ett halvår om de sköter sig väl, säger Christian Carlsson på utrikesdepartementet.

Samarbetsvilliga

Enligt brittisk polis och tull har flickorna varit mycket samarbetsvilliga. Genom sitt samarbete med polisen har de också undvikit ett långt fängelsestraff på upp till tio år.

Under rättegången har flickorna förklarat att de i Stockholm erbjöds 2000 pund, drygt 28000 kronor, var om de förde narkotikan till Storbritannien. Risken skulle vara liten.

Tillhörde en liga

I samband med gripandet tog polisen också en man i 35-årsåldern som mötte flickorna. Mannen tillhör en liga som bland annat ska syssla med narkotikaförsäljning. Han är dömd i Sverige tidigare och utvisades. Han förnekar fortfarande inblandning.

Tidigare:

Lennart Kasvi