Nyheter

Jag är intresserad av orättvisor i världen

NYHETER

Mordmisstänkte 24-åringen i samtal med psykiatriker

Svea hovrätt offentliggör nu uppgifter ur sinnesundersökningen av 24-åringen som misstänks ha mördat Anna Lindh.

Dokument som lämnats till Aftonbladet visar:

Han missbrukar inte alkohol eller narkotika.

Han säger att han inte är intresserad av vapen.

Han säger att han är intresserad av orättvisor i världen.

Misstänkte 24-åringen.
Misstänkte 24-åringen.

På Aftonbladets begäran prövade Svea hovrätt i dag tingsrättens beslut att hemligstämpla den paragraf sju-undersökning som den mordmisstänkte genomgått. Och vid halv fyratiden i eftermiddag valde hovrätten att släppa delar av den lilla sinnesundersökningen.

Hemligstämplad

Merparten av undersökningen är fortfarande hemligstämplad och hovrätten skriver att sekretess ska gälla för känsliga uppgifter, till exempel psykiska sjukdomar. Rätten skriver dock:

”Uppgifter av mindre känslig art skall däremot regelmässigt vara offentliga. Hovrätten finner därvid att delar av det aktuella läkarintyget inte skall omfattas av sekretess.”

Undersökningen genomfördes av överläkare Kerstin Laurén Stensåsens från Rättmedicinalverkets avdelning på Huddinge sjukhus. Den bygger på uppgifter ur tidigare utredningar och på samtal hon höll med 24-åringen på Kronobergshäktet.

Gillar amerikanska filmer

En rad nya detaljer framkommer i materialet. Överläkare Kerstin Laurén Stensåsen skriver att 24-åringen inte verkar missbruka narkotika eller alkohol.

I ett stycke uppehöll sig samtalet vid 24-åringens intressen. Han berättade att han tycker om amerikanska filmer – särskilt de med skådespelaren Tom Cruise i huvudrollen.

24-åringen säger också att han är intresserad av orättvisor i världen. Däremot berättade han att han aldrig haft något intresse för vapen.

I utredningen finns också en beskrivning av 24-åringens uppväxt och sociala miljö. Som tidigare känt berättas att han som barn – redan vid sex års ålder – skickades till sina förföräldrar i före detta Jugoslavien.

Hans första skolår befann han sig från sina föräldrar och återvände först i samband med att han skulle börja högstadiet till Sverige.

Mattias Lundell, Richard Aschberg

ANNONS EXTERN LÄNK

Byt till ett smart elavtal helt utan bindningstid. Just nu! 6 månader utan fast avgift, klicka här.

Greenely.se

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter