Clark Olofssons kumpan kan ligga bakom

Publicerad:
Uppdaterad:

Polisen: Det finns ett nätverk bland rånarna

1 av 4 | Foto: BJÖRN ELGSTRAND
37-ÅRING HÄKTAS En man som misstänks att ha hjälpt till före rånförsöket i Bräkne-Hoby häktades i går. Här med sin advokat Nils Uggla.

En av Clark Olofssons gamla kumpaner kan vara hjärnan bakom rånet i Blekinge.

Polisen har spaning mot den snart 60-årige mannen, erfar Aftonbladet.

- Det är vanligt att äldre kriminella planerar stora brott och sedan säljer konceptet till yngre kolleger, säger en rånutredare.

Den snart 60-årige mannen har under flera decennier tillhört toppskiktet av landets kriminella.

Hela sitt vuxna liv har han sysslat med grov brottslighet.

Bakom sig har han flera spektakulära brott som fått stor uppmärksamhet i medierna.

Redan 1975 skapade han rubriker då han rånade en bank tillsammans med Clark Olofsson.

Han var också medlem i den så kallade Järnaligan, som fick namnet efter sprängningen av ett militärt vapenförråd i Järna 1986.

De fyllde två bilar med automatkarbiner, pansarskott, handgranater och sprängdeg. För att dölja stölden sprängde de förrådet i luften.

Enorm explosion

Flera ton sprängmedel antändes och explosionen blev enorm. Flera hektar skog jämnades med marken och skyltfönster krossades i Järna fem kilometer därifrån.

Mannen är också känd för rader av väpnade rån.

I mitten av 90-talet dömdes han till ett flerårigt fängelsestraff för flera grova rån i Skåne. Även då förekom skottlossning.

- Han var äldst i det gänget, berättar en erfaren rånutredare. Men det var inte han som planerat kupperna. Det hade en av landets genom tiderna mest namnkunniga brottslingar gjort.

Det är så det går till.

Sedan mannen frigavs för ett par år sedan har han såvitt man vet inte själv agerat på brottsplatser. Men polisen misstänker att han med sin erfarenhet sålt färdiga rånplaner till andra.

- Man har idéerna, men vill inte själv ta riskerna. Då säljer man i stället konceptet mot provision på bytet eller en fast, väl tilltagen summa.

De har fått hjälp

Polisen menar att det finns ett nätverk bland landets grova rånare. Rånarna i Blekinge bedöms också ha haft hjälp på olika sätt. Exempelvis med att skaffa fram vapen, kartor och liknande. Också detta kan den snart 60-årige mannen ha bistått med, enligt Aftonbladets uppgifter.

Sannolikt finns det bara ett knappt 50-tal personer som har kapacitet att genomföra rån mot värdetransporter.

Men de saknar förmågan och erfarenheten för den noggranna planeringen.

Så fördelas pengarna

- Dessa killar har inte heller själva tillgång till exempelvis vapen och sprängämnen. Då används nätverket. Experter köps in för att tillverka bomber, någon annan levererar vapen och flyktbilarna beställs av några som kan stjäla exakt de bilar rånarna anser sig behöva.

- Dessutom behövs i efterhand några som kan tvätta rånpengarna vita. I de här kretsarna vet man vilka olika aktörer man ska anlita.

Utredaren hävdar att rånarna själva oftast bara får en del av bytet. Resten går till alla dem man köpt in tjänster av - och framför allt till den person som planerat hela kuppen och sålt konceptet.

Anders Johansson, Pelle Tagesson

Publicerad: