Välkommen till helvetet

NYHETER

Persson har landat vid massgravarna

Foto: På plats I dag ska statsminister Göran Persson själv bilda sig en uppfattning om katastrofens omfattning bland annat vid massgravarna nära Takua pa. Situationen är inte lika svår som för två veckor sedan, men besöket lär ändå ge statsministern en skrämmande bild av den värsta katastrofen som drabbat Sverige i modern tid.

KHAO LAK

Välkommen till helvetet, Göran Persson.

För bara några veckor sedan var Khao Lak paradiset för semesterfirande svenskar.

Nu är det en ökenliknande plats där döda fortfarande kan ligga under sandmassorna.

Strax före tolv lokal tid landade statsministern på Phuket tillsammans med Norges Kjell Magne Bondevik och Finlands Matti Vahnhanen.

I dag besöker Persson det som finns kvar av det mycket populära resmålet Khao Lak norr om Phuket.

Det mesta är bortspolat, förstört av de våldsamma vattenmassor som slog in mot stranden den 26 december.

Möttes av arga demonstranter

Göran Persson träffade det svenska id-teamet som arbetar med de alltmer förruttnade kropparna vid Wat Yan Yao. Igår sa Persson till Aftonbladet att han hoppades att med egna ögon kunna göra sig en uppfattning om katastrofen som kan ha krävt över tusen svenskars liv.

– Jag är imponerad och mycket vördnadsfull eftersom de gör ett väldigt svårt arbete här under svåra omständigheter, sa Göran Persson vid besöket, enligt Reuters.

Vid Yan Yao-templet möttes Persson, Bondevik och Vanhanen också av ilskna demonstranter, som protesterade mot myndigheternas planer på att flytta omkomna från Yan Yao till Phuket, två timmars bilresa söderut.

Flög helikopter över Khao Lak

Men Göran Persson kan inte själv gå omkring i Khao Lak där alla de populära svenskhotellen låg. För att hinna med det pressade tidsschemat flög han bara i helikopter över området på väg till Wat Yan Yao.

Dessutom är Khao Lak ”städat”. Han får inte se räddningsarbetarna bära lik i provisoriska bårar. Han får inte se högarna av döda kroppar på stränderna – syner som mötte Aftonbladets utsända de första dagarna efter katastrofen.

– Det är klart att jag hellre skulle se Khao Lak från marken, men det hinns inte med, sa Göran Persson i går.

Det som prioriteras högre för Göran Persson och hans nordiska kollegor, Norges statsminister Kjell Magne Bondevik och Finlands statsminister Matti Vanhanen, är möten med Thailands miljöminister, inrikesminister och Phukets guvernör.

De thailändska myndigheterna har begärt hjälp från Sverige med framförallt kunskap om hur man säkrar den känsliga havsmiljön i området. Och framför allt med hur ett säkert förvarningssystem för jordbävningar och nya flodvågor kan byggas upp.

Skrämmande bild

I Wat Yan Yao, där tusentals döda förvaras efter katastrofen – många av dem i tillfälliga massgravar – landade Göran Persson landa och fick möjlighet att skapa sig en egen bild av situationen.

Den är inte lika svår nu som för två veckor sedan. Kropparna efter de döda ligger inte längre på marken i solen och likstanken är inte längre lika svår, men besöket lär ändå ge en skrämmande bild av den värsta katastrofen som drabbat Sverige i modern tid.

Göran Persson var igår ödmjuk inför besöket:

– Jag ser fram mot att träffa dem som arbetar på platsen.

Läs mer:

Per-Ola Ohlsson, aftonbladet.se , TT