Drömrubrik – ”Göran Persson: Allt är mitt fel”

NYHETER

Johan Hakelius från nya Aftonbladet Debatt chattade

   Johan Hakelius säger: Haj, nu är jag på plats. Då kör vi igång chattet.

Lemmy säger: Hörru Johan: Vad gör en snitsare som du - med spetsiga polisonger, rosa skjorter, randiga brallor, muf-liberala idéer och en faiblesse för anglofila skor - på genomfolkliga Aftonbladet? Det känns som en pust av Finansvärlden (RIP) som nu på allvar drar in i det gamla sossetemplet. Är det så?

   Johan Hakelius säger: Jag tror inte att det är så enkelt att det finns folk och snitsare. Jag tror att folk är individer, jag tror inte Aftonbbladet står för en stor grå kollektiv massa av folk. Vad gäller finansvärlden så vill jag bara säga att jag visserligen varit chefredaktör för Finanstidningen, men jag själv har bara sysslat med tidningar, inte med pengar.

bruden säger: hur ska ni knipa åt er de "hetaste" debatterna..? DN har ju monopol på allt som har med myndigheter, politiker och rapporter att göra...

   Johan Hakelius säger: De hetaste debatterna publiceras inte idag. Pressmeddelanden från makthavare är inte debatt.

grabben säger: ska du jobba heltid med debattjobbet, eller kommer du att fortsätta med annat vid sidan om?

   Johan Hakelius säger: Jag kommer inte att jobba heltid, jag kommer att jobba så mycket som det krävs. Jag vägrar att bli fast anställd.

Nisse säger: På vilket sätt ska Aftonbladet fönya debattjournalistiken?

   Johan Hakelius säger: Vi vill helst visa det, snarare än att prata om det. Men grundidén är att leda debatten nedifrån och uppåt, istället för som idag: uppifrån och nedåt.

Bill säger: Varför ville du ha det här jobbet - vad är det som är så kul med det?

   Johan Hakelius säger: Jag fick frågan och tycker att det finns något vettigt att göra just här. Och då vore det väl dumt att inte ta chansen.

Kajsa säger: Hejsan. Vilken roll kommer du att ha på debattredaktionen? Ska du ragga debattörer eller skriva egna betraktelser?

   Johan Hakelius säger: Båda delarna. Dels handlar det om att hitta och välja vilka debatter som ska publiceras. Men det handlar också om att kommentera och delta i debatten.

säger: Jag vet att du läser mycket brittiskt. Varför finns det så få "roliga" debattörer som AA Gill och Rod Liddle i Sverige?

   Johan Hakelius säger: Jag tror att det beror på att Sverige egentligen är en tysk kultur, inte en engelsk kultur (eller ens amerikansk som vi ofta inbillar oss). I Sverige inbillar sig många att man måste välja mellan att vara underhållande och seriös. Det tycker jag är fel. Allvar, som en av mina många favoritbritter brukar säga, är ofta en form av dumhet.

Doolittle säger: Vilken fråga borde debatteras just nu, tycker du?

   Johan Hakelius säger: Jag tycker att kungens påpekande att svenskar ofta drar sig för att ta ansvar var en bra debattöppning. Jag tycker också att det kunde vara värt att kritikskt granska den enorma terapiindustri som uppstår vid stora kriser. Att de som är direkt drabbade av tsunamin behöver hjälp är lätt att förstå. Men behöver verkligen varenda skolklass en psykolog?

säger: Krille: Vilka är dina favoritskribenter?

   Johan Hakelius säger: I Sverige är det nog Bengt Olsson i DN. Annars skulle jag säga Auberon Waugh (Evelyns son) och Simon Hoggart, till exempel. Och Anders Harning.

henriksson säger: Vad har man att vinna på att satsa på debattjournalistik? är inte det en sida många hoppar över?

   Johan Hakelius säger: Ja, det är nog så idag. Just därför bör man ändra på det.

Knasen säger: hej Johan! Vilken debattartikel skulle du helst av allt vilja se i Aftonbladet? Ge mig drömrubriken!

   Johan Hakelius säger: Göran Perssson: Allt är mitt fel.

Karin säger: Vad tycker du om debattklimatet i Sverige idag?

   Johan Hakelius säger: Jag tycker att det är snävt, med få udda åsikter, och att mycket debatt går ut på att få andra människor att hålla käft och sitta still.

karro säger: vad säger du om regeringens hantering av tsunamikrisen?

   Johan Hakelius säger: Det tråkiga är inte att det begås misstag och klantigheter. Det tråkiga är den oändliga debatten efteråt när ingen vill erkänna att de gjort misstag och klantat sig.

nyfiken säger: finns det frågor som absolut inte går att ta upp på en debattsida - vilka, i sånt fall?

   Johan Hakelius säger: Nej, men de finns artiklar som inte är intressanta att publicera av flera olika skäl. Till exempel artiklar som skrivs av människor som bara vill visa hur fina och goda de är. De brukar vanligtvis ta formen av upprop. Eller artiklar som skrivs av små opinionsgrupper som systematiskt försöker framställa sig som att de är nedtystade när problemet i själva verket är att de är tjatiga ideologer med mer eller mindre ointressanta och knäppa föreställningar. Såna finns på alla möjliga håll. Från nazister till republikaner.

Karin säger: Har vi för stor likriktning i mediaflödet? Kan det vara en faktor som inte sporrar till debatter?

   Johan Hakelius säger: Ja. Det finns i dag en stor klyfta mellan de mest framträdande politikerna och medborgarna, Många av de frågor som tas upp politiskt är trendiga men inte särskilt intressanta för det stora flertalet. Samma problem finns också i medierna. Journalister tillhör samma samhällselit som politiker, pr-människor och andra som syns och hörs. Det gäller förstås även mig. Men just därför tycker jag att man har en skyldighet om man uttrycker sig offentligt, att inte bara skriva under på de uppfattningar och idéer om vad som är rätt och viktigt som dominerar de flesta tidningar, politiken och offentligheten i allmänhet.

   Johan Hakelius säger: Jag hoppas att ni kommer att gilla vår nya debattsida när den dyker upp i månadsskiftet februari/mars. Och tack för alla bra frågor.