Han tvingas till grekisk domstol

NYHETER

HD tar inte upp Calle Jonssons fall

Högsta domstolen beslutade på måndagen att inte pröva fallet med Calle Jonsson, 21, som anklagas för ett mordförsök på grekiska semesterön Kos sommaren 2001.

Det bekräftar hans advokat Leif Silbersky för aftonbladet.se.

Därmed kommer han att överlämnas till Grekland inom tio dagar.

Foto: överlämnas Högsta domstolen tar inte upp Calle Jonssons fall. Därmed står det klart att han kommer att överlämnas till grekiskt domstol.

Tidigare har både tingsrätten och hovrätten hänvisat till lagen om europeisk arresteringsorder i fallet - den lag som säger att Sverige ska överlämna brottsmisstänkta till andra EU-länder om de utfärdat en arresteringsorder för ett grovt brott.

Jonsson misstänks för att sommaren 2001 ha knivskurit en man på turistön Kos. Han greps av grekisk polis och satt i häkte i sex månader i landet. I februari 2002 släpptes han mot borgen och fick resa hem.

Krav på svenskt fängelse

Sommaren 2004 begärdes Jonsson utlämnad av Grekland. Han greps då av svensk polis, men släpptes under häktningsförhandlingarna, då domaren inte tyckte att den grekiska bevisningen som lämnades vid tillfället - bestående av en gärningsbeskrivning - var tillräckligt omfattande.

I oktober förra året fattade Södra Roslagens tingsrätt beslutet att Calle Jonsson skulle utlämnas. Hovrätten valde att gå på samma linje. HD:s val att inte ge prövningstillstånd gör att Calle Jonsson kommer att överlämnas.

Silbersky: "Jag är besviken”

Domstolarna har ställt som krav att Jonsson ska få avtjäna sitt straff i Sverige om han bedöms som skyldig.

– Jag är beviken å Calle Jonssons vägnar, eftersom vi hade utgått från att HD skulle ta upp detta säregna fall, säger hans advokat Leif Silbersky.

– Jag hade velat argumentera inför HD, som istället valde att fastslå hovrättens dom. Nu hoppas jag att grekiska myndigheter behandlar fallet med förtur så att Calle Jonsson slipper sitta häktad en längre tid.

Tidigare artiklar

Karin Fyrlund