De söker en ny familj

NYHETER

"Barnen skulle säkert få ett bra hem i Sverige"

1 av 8 | Foto: över 400 på barnhem Aftonbladet har besökt barnen som blev både föräldralösa och hemlösa när tsunamin slog till. Nu bor de i provisoriska barnhem och hoppas att finna ett nytt hem - kanske i Sverige?

PHUKET/TAKUA PA

Snart kan det första thailändska barnet från katastrofområdet få svenska föräldrar.

Över 400 barn har blivit föräldralösa efter tsunamin.

- De skulle säkert få ett bra hem i Sverige, säger guvernören Udomsak Ussawarangkul.

Tusentals barn har förlorat sina föräldrar i dödsvågorna som svepte in över Sydostasien. Flera av de värst drabbade länderna, som Sri Lanka och Indonesien, är vanliga adoptionsländer för svenska par.

Och antalet föräldralösa barn har ökat kraftigt efter katastrofen.

Bor i tältläger

Även Thailand har därför blivit aktuellt för adoptioner. Över 400 barn i de sex drabbade provinserna blev hemlösa och föräldralösa i ett svep. Aftonbladet har besökt de fyra temporära barnhemmen i tältlägren utanför Khao Lak, där många av dem bor.

-Minst lika många barn har tagits om hand av släktingar men de som inte har någon kommer vi att stödja på bästa sätt, säger guvernör Udomsak Ussawarangkul när han tar emot Aftonbladet på stadshuset i Phuket stad.

Den thailändska regeringen har öronmärkt cirka 20 miljoner kronor för dessa barn. Viktigast är att de får gå kvar i skolan. De thailändska myndigheterna kommer atthjälpa barnen med skolböcker, kläder och stipendier.

Men barnen lever under svåra omständigheter. De bor i tält eller under presenningar och många av dem mår psykiskt dåligt.

Svenskar aktuella

-Svenskar och andra utländska medborgare kan få adoptera barn från katastrofområdet om paret uppfyller adoptionsbyråns krav, säger guvernören.

Men eftersom Thailand är ett välmående land med god ekonomi tror han att det främst kommer att blir thailändska par som adopterar.

-Många västerlänningar kanske heller inte vill ha ett thailändskt barn eftersom det är för känsligt för dem med tanke på vad som hänt. Samtidigt förstår jag att många känner för de här barnen, så antalet adoptioner kan öka.

Kungen ställde upp

Den thailändske kungen har själv tagit hand om fyra föräldralösa barn efter naturkatastrofen.

-Vi vill självklart att barnen ska få ett så bra hem som möjligt och det kan de få i Sverige, säger guvernören.

Susanne Nylén