Bush utesluter inte militäraktion mot Iran

NYHETER

USA:s president George W Bush sade på måndagen att han inte utesluter en militäraktion mot Iran om landet inte blir mer meddelsamt om sitt misstänkta kärnvapenprogram.

  - Jag hoppas vi kan lösa det på diplomatisk väg, men jag kommer aldrig att utesluta något alternativ, svarade Bush, i en intervju med NBC News, på frågan om han kan utesluta en militäraktion mot Iran "om man fortsätter att obstruera mot det internationella samfundet om existensen av sitt kärnvapenprogram".

  Iran förnekar att man försöker tillverka kärnvapen och säger att landets kärnprogram enbart är avsett för elproduktion.

Pentagon dementerar

  Bush gjorde sina kommentarer sedan det amerikanska försvarsdepartementet på måndagen kritiserat tidningsuppgifter om att Pentagon bedriver spaning inne i Iran.

  Spaningarna skulle syfta till att hitta kärn- eller kemvapenanläggningar som skulle kunna angripas, rapporterade den amerikanska tidskriften The New Yorker i söndags.

  "Den iranska regimens uppenbara nukleära ambitioner och dess uppvisade stöd för terroristorganisationer är ett globalt hot som är värt mycket mer seriös behandling än vad Seymour Hersh ger i artikeln i The New Yorker med titeln "De kommande krigen", sade Pentagons talesperson Lawrence DiRita i ett uttalande.

  Hershs artikel var "så översållad med grundläggande faktafel att trovärdigheten för hela hans artikel är förstörd", sade DiRita.

Letar militära mål

  Enligt artikeln, skriven av den prisbelönade reportern Seymour Hersh, har de hemliga operationerna pågått åtminstone sedan i somras, och syftet har varit att skaffa fram information om 30-40 eller fler misstänkta mål för eventuella attacker.

  - Civilisterna i Pentagon vill gå in i Iran och slå sönder så mycket som möjligt av den militära infrastrukturen, sade enligt Hersh en regeringskonsult med nära förbindelser med det amerikanska försvarshögkvarteret.

  En tidigare högt uppsatt företrädare för USA:s underrättelseväsen uttalade sig också i artikeln.

  Vita huset svarade i helgen på uppgifterna och sade att Iran förvisso väcker oro och utgör ett hot som måste tas på allvar. Men påståendena från Hersh tillbakavisades.

TT