33 döda – på sex veckor

Av: Patrik Ekström

Publicerad:

Sehmus son drunknade: ’Man känner skuld’

1 av 2 | Foto: Pernilla Wahlman
”Jag lämnade honom” Sehmus Yenigün brottas med skuldkänslor efter att hans son drunknade. ”Hade jag varit där så kanske det inte hänt”.

Rekordmånga svenskar har dött i drunkningsolyckor i sommar.

Bara i helgen drunknade minst tre personer - och en sjuårig pojke vårdas för ­allvarliga skador.

– Man känner en oerhörd skuld, säger Sehmus ­Yenigün, 46, som förlorade sin sjuåriga son i en drunkningsolycka 2011.

Rekordvärmen under juli månad har fått svenskarna att flockas kring vattenhålen.

Men badplatserna fylls inte enbart av glada barnskrik - ­utan även rop på hjälp.

Värmen har lämnat efter sig en dyster drunkningsstatistik. Bara under lördagen drunknade minst tre personer och en sjuårig pojke vårdas på sjukhus efter att ha hittats livlös i Byälven norr om Säffle.

14 personer i juni

– Det ser inte bra ut, säger Anders Wernesten vid Svenska Livräddningssällskapet.

I juni drunknade 14 personer - mer än dubbelt så många som under samma period förra året.

Under juli har minst 19 drunkningsolyckor med dödligt utfall rapporterats in.

– Det är oroväckande. Vi har haft en nedåtgående trend de senaste åren, men nu ser vi ett trendbrott, säger Anders ­Wernesten.

Medelålders män

Flertalet av de som dött är män i övre medelåldern.

– De ger sig ut och simmar i det kalla vattnet och överskattar sig själva, säger Anders Wernesten.

Flera barn har också drunknat under sommarens två första månader.

– I snitt drunknar tio barn varje år. För barn i åldern noll till sex år är det armlängds ­avstånd som gäller, säger ­Anders Wernesten.

Ett litet barn kräver fullständig uppmärksamhet vid badplatsen.

– Man ska inte bada med barnen om man inte vet vad man gör, säger Sehmus ­Yenigün.

Han vet vad han pratar om.

Hans son Nayif Yenigün skulle fylla åtta år sommaren 2011, men drunknade i samband med en utflykt till Stenö havsbad i Söderhamn den 29 juni.

Trots en snabb insats lyckades räddningstjänsten inte rädda pojkens liv.

Från den dagen har Sehmus Yenigün brottats med skuldkänslorna.

Familj i sorg

– Jag lämnade honom. Det var förstås andra där som skulle se efter honom. Men om jag hade varit där så kanske det här inte hade hänt, säger han.

Nayif Yenigün lämnade efter sig en familj i sorg - och ett engångsbelopp från livförsäkringen.

I samband med ­pojkens begravning i turkiska Kurdistan uppmärksammades pappa Sehmus Yenigün på den bristande vården i regionen.

– Vi kände att det var Nayifs pengar. Så vi köpte en ambulans för pengarna – som kördes ner till Kurdistan.

En välgörenhets­insamling upprättades i Nayifs namn.

För insamlade pengar har man hittills köpt sex ambulanser och en brandbil som skänkts bort.

– Vi försöker göra någonting bra för alla andra.

Sorgen efter Nayif finns förstås kvar.

– Det känns jätteskönt att kunna göra någonting bra, men det är också tråkigt. Så fort jag ser en ambulans tänker jag på ­Nayif, säger Sehmus Yenigün.

Rekordmånga har drunknat sommaren 2013

5 JUNI

Svartån, Lekeberg En man i 75-årsåldern hade varit för­svunnen sedan 14-tiden på eftermiddagen. Vid 18-tiden larmades polisen om att privatpersoner iakttagit en kropp som låg och flöt i vattnet.

6 JUNI

Ösjön, Borlänge En 10-årig flicka har drunknat. Olyckan inträffade när båten kolliderade med en sten. Vid kollisionen, då samtliga föll i vattnet, förlorade den tioåriga flickan sin flytväst. Flickan försvann under vatten­ytan. Flickan hittades av dykare från Räddningstjänsten.

Boden En kvinna i 25-års­åldern omkom vid en drunk­nings­olycka. Ett vittne slog larm strax före klockan sju på morgonen efter att ha upptäckt en person i vattnet.

12 JUNI

Stäksundet, Järfälla En man i 60-årsåldern har drunknat.

13 JUNI

Sjön Nömmen, Nässjö/Vetlanda En äldre man har hittats drunknad.

Polisen misstänker inget brott.

15 JUNI

Ånäset, Långskäret, Robertsfors kommun En 61-årig man drunknade när en båt kapsejsade i samband med en fisketur. Hans 18-åriga dotter lyckades simma i land, medan pappan som varken hade flytväst eller var simkunnig drunknade.

16 JUNI

Östermoby, Ydre En 45-årig man drunknade i samband med simträning. Mannen ska ha varit ute och simmat tillsammans med sin fru. Frun ska ha lyckats få in maken till stranden och dragit upp honom i vattenbrynet men hans liv gick inte att rädda.

17 JUNI

Lessebo badplats En 19-årig man, asylsökande från Afghanistan och inte simkunnig, drunknade efter att ha dykt från bryggkanten nära hopptornet.

24 JUNI

Anabysjön, Nässjö En 63-årig man har hittats drunknad. Två män var på fisketur när båten av okänd anledning kantrade. Den ene uppger att de försökte simma till närmaste land, en sträcka som kan uppskattas till cirka 200 meter. Mannen simmade först och upptäckte efter en stund att hans kamrat inte längre syntes till.

Falsterbohus 71-årig man drunknade i samband med badolycka. ­Polisen har ännu inga uppgifter om hur olyckan gått till. Larmet om drunkningsolyckan kom till SOS Alarm strax efter klockan åtta på morgonen.

28 JUNI

Nässkär, Utö En man i 60-års­åldern hittas död i vattnet. Mannen var ute och paddlade kanot ensam. Anhöriga anmälde honom som försvunnen.

Bjässbodarna, Sundsvall En 74-årig man har hittats livlös i vattnet.

Vojmsjön, Vilhelmina En man i 50-årsåldern drunknade under en båttur.

29 JUNI

Eklundsnäs, Södertälje En 33-årig man från Polen drunknade vid badplats i Södertälje.

5 JULI

Nacka strand, Nacka En man som hittades livlös efter en badolycka på fredagskvällen vid Nacka strand ­utanför Stockholm avled på sjukhus.

Djuptjärn, Härnösand Två fiskare hittade en livlös man i Djuptjärn som ligger i Ramvik i Härnösands kommun. Troligen har mannen fiskat, och av någon anledning ramlat i vattnet där han hittades död. Mannen var i 80-årsåldern.

6 JULI

Kusån, Boden Räddningstjänsten fick ett larm vid 15.30-tiden om en livlös man i Kusån.

Grisslinge havsbad, Värmdö En utländsk turist omkom i en drunkningsolycka. Mannen, som inte var simkunnig, hade sagt till sin fru att han skulle bada lite i strandkanten.

Askesjön, Eda Dykare hittar ­kroppen efter en drunknad norrman i 50-årsåldern. Han hoppade från en brygga och aldrig kom upp till ytan.

Salusand, Örnsköldsvik En man i 70-årsåldern omkom i en drunkningsolycka.

7 JULI

Kisasjön, Kinda En tioårig pojke drunknade. Han och några kamrater spelade fotboll vid stranden. Bollen hamnade i vattnet och pojken gav sig ut för att hämta den men kom sedan inte upp. Kamraterna sprang för att hämta hjälp. En timme och en kvart senare hittade dykare kroppen.

Lumsen, Avesta En 5-årig flicka försvann från en lekplats nära hemmet och ­hittades dagen efter död vid sjön Lumsen i Horndal. Polisen kunde först inte utesluta brott, men den rättsmedicinska undersökningen visade att flickan drunknat.

8 JULI

Gränssjö, Storuman En man i 60-årsåldern har hittats död.

Duveholmssjön, Katrineholm En man dog under dykning i Duveholmssjön i Katrineholm. Mannen dök med en annan person vid sitt hus. Larmet, som kom vid 18-tiden, resulterade i en stor insats där Räddningstjänstens dykare till slut hittade kroppen.

9 JULI

Grimsholmen, Falkenberg En man i 50-årsåldern som saknats sedan måndagskvällen hittades död av en seglare, cirka två mil norr om den plats där hans båt tidigare ­hittats.

10 JULI

Skellefteälven, ­Skellefteå ­Sökandet efter en 76-årig dement man som saknats efter en fisketur avbryts. Mannen tros ha drunknat. En tom båt som tros tillhöra mannen hittades vattenfylld tidigare under ­veckan.

11 JULI

Öster om Öland En 21-årig man försvann i samband med att ett segelfartyg gick under i vattnen mellan Öland och Gotland. Kustbevakningen hittade mannen drunknad tre dagar senare på 55 ­meters djup.

Schweizerdalen, Haninge En 16-årig pojke ­drunknade på torsdagen vid Dalarö söder om Stockholm. Polis och räddningstjänst larmades vid klockan 11.30 och en stor sökinsats sattes in. Efter en dryg timmes ­sökande hittades pojken livlös på botten.

18 JULI

Skanör, Malmö En kvinna som på tidigare drogs upp medvetslös ur vattnet på stranden i Skanör dog av sina skador. Räddningstjänsten larmades till stranden på torsdagsförmiddagen och gav henne hjärt- och lungräddning och hon kördes sedan till sjukhuset i Malmö, men hennes liv gick inte att rädda.

Ängsö, Västerås En man i 50-årsåldern drunknade vid en badplats på Ängsö utanför Västerås. Mannen försvann efter att ha gett sig ut på en simtur.

20 JULI

Mjörn, Alingsås En man dog i sjön Mjörn utanför Alingsås på eftermid­dagen. Mannen var ute och dök med tuber när han började vifta på hjälp och ­hamnade under vattnet. Mannen, som var i 65-årsåldern, ­hittades på tre meters djup.

Ringsjön Skåne En livlös man i 35-årsåldern hittades i Ringsjön vid en camping utanför Höör på eftermiddagen. Mannen fördes med ambulans till sjuk­huset i Lund, men hans liv gick inte att rädda.

Sottern, Örebro En man drunknade i sjön Sottern, två mil söder om ­Örebro. Larmet kom kvart över åtta på ­kvällen och dykare fann honom tre ­timmar ­senare.

Publicerad: