En av de kraftigaste tyfonerna någonsin

Av: Olof Svensson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 147

Monstertyfonen Haiyan drog fram i 89 meter i sekunden.

Den rasande hastigheten gör den till en av de kraftigaste som någonsin uppmätts.

Minst hundra har dött – bara i staden Tacloban, uppger den filippinska regeringen.

En miljon människor har tvingats fly från sina hem och skadorna efter tyfonen befaras bli katastrofala. Sent i natt svensk tid meddelade fillipinska myndigheter att minst hundra människor dött – bara i staden Tacloban. Det är en av de kraftigaste tyfonerna som någonsin uppmätts slagit till mot Filippinerna.

"Döda låg på gatorna"

I staden Tacloban bor omkring 220 000 människor. Så gott som samtliga hus har förstörts i staden.

– Räddningsmanskapet hittade döda människor liggande på gatorna, sa kapten John Andrews vid landets civila flygmyndighet, enligt TT.

Anna Lindenfors, landchef för internationella Rädda Barnen i Filippinerna, är övertygad om att dödssiffran kommer att stiga.

– Det område som är värst drabbat har vi ju ännu inte kunnat nå fram till, och det i sig är ett tecken på att det är hårt drabbat. Av erfarenhet vet vi att när det har varit stora katastrofer tar det längre tid innan vi får en översikt. Det kommer förmodligen att ta flera dagar innan vi vet riktigt, och det är sannolikt att siffran 100 döda kommer att stiga, säger hon till TT.

Sent på fredagsnatten var elledningar och telefonnät fortfarande utslagna.

– Problemet är att vi inte kan kommunicera med folk där. Hela kommunikationssystemet är utslaget, det ligger nere i hela regionen, säger Anna Lindenfors till TT.

Hon är i huvudstaden Manila och hade kontakt med kollegor i de värst utsatta områdena vid kusten när tyfonen nådde kulmen. Sedan bröts alla kommunikationer.

– De säger att det är det värsta de sett: vinden är så stark så fönsterrutorna spricker och barken på kokospalmerna blåser av. Det regnar jättemycket och de kan inte gå ut över huvud taget. Det finns ingen ström och inga kommunikationer fungerar. Vi kan inte nå dem och är jätteoroliga, säger Anna Lindenfors till TT.

Fullt kaos

Vindarna uppmätte som mest 320 kilometer i timmen eller 89 meter i sekunden, och CNN skriver att den därmed kan vara den värsta som någonsin drabbat land.

Hus brakade samman, vägar och samhällen har ställts under vatten, rapporterar den filippinska nyhetssidan PhilStar.

– Vi har fått rapporter om träd som ryckts upp med rötterna, mycket kraftiga vindar och hus tillverkade av lättare material som förstörts, säger Gwendolyn Pang, vid filippinska Röda korset till nyhetsbyrån AFP.

Räddningsarbetet försvårades av de kraftiga vindarna.

– Vi har räddningsteam och räddningsutrustning på olika platser men just nu kan vi inte göra så mycket på grund av det hårda regnet och de kraftiga vindarna. Det finns ingen elektricitet, säger Pang.

"Förmodligen den kraftigaste i Filippinerna"

Experter kallar Hiayan för en av de kraftigaste tyfonerna som någonsin slagit till mot land. Det råder däremot delade meningar om den exakta styrkan eftersom det finns olika mätmetoder, rapporterar AP.

– Det är en av de kraftigaste tyfonerna som nått land och förmodligen den kraftigaste som slagit till mot Filippinerna, säger Taoyang Peng, expert på tropiska cykloner vid World Meteorological Organization i Geneve till AP.

Orkaner, cykloner och tyfoner är samma sak men kallas för olika saker beroende på var de växer fram i världen.

Tyfonen väntas nu fortsätta mot Sydkinesiska havet och Vietnam.

Publicerad: