Hanna, 21, strandad i Filippinerna

Publicerad 2013-11-09

Hanna Lindholm, 21, är strandad på semesterön Boracay.

Efter två dagar lyckades hon ta kontakt med sin familj – som nu desperat försöker hjälpa henne.

– Hon säger att hon mår bra men hon kan inte ta ut pengar och inte ta sig vidare. Man känner sig så maktlös, säger pappa Stefan Lindholm, 56.

Anna Lindenfors, landchef för internationella Rädda Barnen i Filippinerna

Hanna Lindholm reste tillsammans med sin pojkvän till den filippinska ön Boracay för drygt tre veckor sedan. På söndag skulle paret resa tillbaka till Sverige - men i torsdags slog tyfonen Haiyan till mot östra delen av landet.

– Vi hade kontakt i torsdags. Då skrev hon till mig och berättade hur mycket hon tyckte om oss, säger hennes pappa Stefan Lindholm som befinner sig hemma i Bara utanför Malmö.

Sedan bröts kontakten och Stefan Lindholm hörde inget mer från sin dotter.

– Det var väldigt jobbigt. Hennes mamma jobbar natt och sa till mig att det är tur att hon jobbar eftersom hon inte kan sova alls, säger han.

"Hon mår bra"

Vid lunchtid på lördagen fick familjen till slut ett livstecken. Hanna Lindholm ringde från en satellittelefon och berättade att hon mådde bra men att hon ville hem.

– Hennes kort är avmagnetiserat och de har inga kontanter. Hon sa att hon skulle försöka ta sig till fastlandet men vet inte hur, säger Stefan Lindholm.

Han har kontaktat svenska UD som meddelar att Hanna och hennes pojkvän måste försöka få hjälp via lokala myndigheter. Han har även ringt resebyrån som meddelar att det är möjligt att boka om parets flyg från Manilla.

– Men vi vet ju inte vilken dag hon kan komma med flyget. Jag kan inte ringa henne, säger Stefan Lindholm.

Han fortsätter:

– Men hon har skinn på näsan och brukar fixa sådant här. Hon var där i fjol också. Det värsta är att jag inte vet hur jag kan hjälpa henne. Det är en enorm maktlöshet.

Svenska hjälparbetaren på plats

Hjälparbetare försöker samtidigt febrilt få kontakt med människor som befinner sig i östra Filippinerna - de områdena som drabbats värst. Röda korset befarar att 1 200 personer kan ha mist livet men uppgifterna är oklara eftersom all kommunikation ligger nere.

– Vi har inte lyckats få någon kontakt i området och det har varit mycket svårt att få reda på hur det ser ut, säger Anna Lindenfors, landchef för internationella Rädda Barnen i Filippinerna, som befinner sig i Manilla.

Organisationen försöker nu skicka personal till östkusten med färjor och flyg.

– Sannolikt är det väldigt kraftiga effekter av den här tyfonen. Vi befarar många döda och många liv som är förstörda, säger hon.