Birgitta Ohlsson: ”Så får vi de unga att rösta”
Uppdaterad 2014-03-11 | Publicerad 2014-03-09
ÖREBRO. Valdeltagandet i valen till EU-parlamentet brukar vara mycket lågt.
Men i år tror EU-minister Birgitta Ohlsson (FP) på ett uppsving.
– Ingen har kunnat slå på en tv de senaste åren utan att höra om krisen i Europa. Då tror jag många väljare känner mer ansvar än tidigare, säger hon.
Den andra dagen på Folkpartiets riksmöte i Örebro inleddes med en diskussion om Europas utmaningar. EU-minister Birgitta Ohlsson höll tal och fokuserade på den valrörelse som stundar inför valet till EU-parlamentet i maj.
I det förra valet 2009 ökade valdeltagandet något, men fortfarande var det bara 45 procent som gick och röstade. Framför allt var deltagandet lågt bland unga väljare.
Men inför årets val tror EU-minister Birgitta Ohlsson att fler kommer att bege sig till valurnorna.
– Europafrågorna har blivit hetare på grund av krisen. Ingen har kunnat slå på en tv de senaste åren utan att höra om Europa. Då tror jag många känner mer ansvar än tidigare, säger hon.
”En hel del står på spel”
Hon tror att den akuta situationen i Ukraina och Rysslands agerande dessutom kan få folks intresse att öka.
– Jag tror att många människor inser att en hel del står på spel. Vi kan inte ta de här värdena om frihet för givet. Det är närmare till både Kiev och Moskva än det är till Bryssel från Stockholm. Det gäller att att påminna om att något obehagligt nu är på väg tillbaka.
Eftersom det dessutom är riksdagsval i september tror Ohlsson också att fler kommer att vara intresserade i valet i maj.
– Jag vill att parlamentvalet ska handla om Europafrågor, inte att det ska bli som ett genrep inför riksdagsvalet som vissa partier verkar vilja. Men jag tror också att ett supervalår i sig för att att fler röster i EU-valet. Blir det tufft för en del partier i det valet ger det inte heller vind i seglen inför hösten.
För att få fler unga väljare att gå och rösta är Ohlsson nu ute och kampanjar i Sverige hejvilt.
– Det handlar om att hitta vardagsfrågor som de kan relatera till. Dagens unga hör till lågprisflyggenerationen där de kan sticka till vilken europeisk huvudstad som helst för en billig penning. När jag tågluffade i början av 90-talet kunde man inte komma in i en del länder. Det var diktatur på sina håll. Det gäller att förklara den typen av berättelser för dem och säga att de inte kan ta de här sakerna för givet.
”Vår starkaste gren”
2009 fick FP 13,6 procent av rösterna, blev tredje största parti och fick tre mandat i parlamentet.
– Det är vår starkaste gren. Vi är betydligt större i Europa än vad vi är på nationell nivå och det smittar av. Sedan handlar det om en självkänsla, det finns en kamplust. Vi går till val utan samarbetspartners, inga allianser och inga grupper, säger Birgitta Ohlsson.
Inför EU-valet går Allianspartierna till val själva, inte som en samlad koalition.
– Det innebär att det handlar om Folkpartiet först och främst. Här sticker vi ut gentemot de andra allianspartierna i många frågor. Vi är lite mer radikaloffensiva i EU-politiken och det passar partiets väljare och medlemmar väl, säger hon.
Rädd för högerextrem framfart
Birgitta Ohlsson har tidigare tagit upp oron för att högerextrema partier ska gå starkt framåt i valet till Europaparlamentet. Oron består.
– Det är en skrämmande utveckling. Det är olika nyanser av brunt. Allt från rasistiska partier som Sverigedemokraterna till nazister i Grekland och dessutom många allmänpopulistiska och invandringskritiska sörjor här och där. De är antifeminister, mot homosexuellas rättigheter och mot samarbete.