Amerikanska militärplan attackerade i Sydsudan

NYHETER

Andra luftattacken på två dagar i samma område

1 av 2 | Foto: Flygplanen av modellen Osprey blev beskjutna i Sydsudan på lördagen.

Två amerikanska flygplan har blivit beskjutna när de skulle evakuera människor från Sydsudan.

Minst fyra personer i amerikanska militären uppges vara skadade, enligt Reuters.

Två amerikanska militärflygplan av typen Osprey skulle evakuera människor från Sydsudan när någon plötsligt öppnade eld.

Planen blev träffade när de flög över delstaten Jonglei norr om huvudstaden på väg till staden Bor där över 14 000 människor sökt skydd.

Vårdas i Kenya

Enligt AP var det rebeller som sköt Osprey-planen och skadade fyra personer i servicepersonalen, varav en svårt. De uppgifterna bekräftas av den amerikanska militären, uppger Sky News.

Minst ett av planen skadades även kraftigt, enligt Aljazeera. När de träffades vände de om och styrde mot Kampala i Uganda. Därifrån flögs servicepersonalen till Nairobi i Kenya för medicinsk vård, skriver Aljazeera.

Pågått i sex dagar

Enligt flera FN-källor ska mer än 3000 beväpnade ungdomar ha omringat en bas vid staden Bor, skriver TT. Dödstalen stiger och mer än 500 personer har dödats enbart i huvudstaden Juba efter sex dagars strider mellan anhängare till presidenten Salva Kiir och förre vicepresidenten Riek Manchar.

Flera världsledare är nu rädda för att det ska bli ett fullskaligt inbördeskrig.

Sköt även mot FN

Enligt AP besköts även en av FN:s helikoptrar i samma delstat i fredags. Den försökte också evakuera fredsbevarare och civila men fick nödlanda på en bas i Yuai.

En anonym tjänsteman uppger att helikoptern har övergetts och går fortfarande inte att flyga. Det finns inga rapporter om personskador.