Instagram förstör middagen

avIda Gustafsson

Du känner igen dem – matälskarna som vräker ut bilder på brässerade oxkinder och det perfekt kokta ägget.

Allt de stoppar i sig blir ett inlägg på Instagram.

Jättedumt, menar forskare som upptäckt att maten blir sämre om den kryddas med sociala medier.

För att kunna äta med ögat arrangeras maten snyggt på tallriken. Och perfektionen förevigas och blir ett inlägg på Facebook eller Instagram.

Men att lägga tid på att ta en snygg bild leder till att maten smakar mindre, skriver The Atlantic.

Bedömde smak

Enligt en studie som publicerats i Journal of Consumer Psychology leder matfotograferandet till att den förväntade njutningen minskar av matbilder. Forskarna utgick från tesen att förväntningarna minskar och mättnadskänslor ökar när vi tittar på matbilder.

I studien lät de testpersoner titta på bilder av mat och sedan bedöma hur aptitretande de var samtidigt som de åt jordnötter.

En grupp rangordnade maträtterna efter hur goda de verkade. En annan grupp fick äta jordnötter och bedöma deras smak.

Tredje gruppen fick rangordna maträtterna eller bedöma bildkvaliteten.

Och forskarna kom fram till att den förväntade njutningen av att äta en maträtt minskar när testpersonerna ser bilder på dem.

Ju fler bilder gruppen såg på salt mat, desto mindre tyckte de att jordnötter smakade. Men den grupp som fick se bilder på söta bakverk uppskattade nötterna mer.

Testgruppen som bedömde bilderna ansåg att nötterna var godare än den grupp som skulle rangordna maträtterna.

”Titta inte på mat”

Och enligt The Atlantic innebär dessa resultat att ditt långkok smakar mer om dina vänner inte hunnit före och publicerat bilder på sina grytor.

Om du tittar på matbilder på sociala medier och sedan lagar exakt samma anrättning riskerar du att blir mindre matnöjd som du blivit utan bilderna.

Den som trots detta vill fortsätta att instagramma mat bör inte fundera på hur maten smakar utan enbart fokusera på bildens komposition.