Nyheter

Lagliga marijuanabutiker i Colorado

NYHETER

I den amerikanska delstaten Colorado blir det i dag lagligt att sälja marijuana till vuxna över 21 år i "rekreations-syfte". Det kontroversiella beslutet togs i en folkomröstning 2012, men det har tagit tid att få regelverket på plats.

Totalt 136 butiker har enligt CNN fått licens för att sälja cannabis, de första i USA, och de nya reglerna firades tillsamman med det nya året: "Förbudstiden är över. Fira cannabis-friheten med stil", hette det i en inbjudan till en nyårsfest i huvudstaden Denver.

Har kritiserats

Beslutet har kritiserats starkt av narkotikamotståndare som hävdar att beroendet kommer att öka och varnar för att minderåriga kan lockas att prova.

Marijuana klassas som olaglig narkotika på federal nivå i USA, men Obamaregeringen anser att delstaterna får ta egna beslut i frågan. Även Washington röstade 2012 för att införa försäljning i "rekreations-syfte", men butikerna där öppnas först senare i år.

Omsätter miljarder

Omkring 20 delstater, bland dem Colorado och Washington, har redan utmanat det federala regelverket genom att tillåta marijuana för medicinskt bruk.

Tjänstemän i delstatsförvaltningen räknar med att försäljningen av marijuana på sikt kommer att uppgå till motsvarande 3,7 miljarder kronor årligen, varav drygt 430 miljoner kronor i skatteintäkter, skriver Reuters.

TT

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför el och sänk din elkostnad på några få minuter via Compricer nu!

Compricer

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter